Pompierii timișeni acționează contra posibilelor inundații în Gătaia

Ieri după-amiază la Prefectura județului Timiș s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în contextul avertizărilor hidro-meteorologice.

Începând cu data de 14 iunie, ora 13:00 până în data de 15 iunie, ora 18:00 la nivelul județului Timiș a intrat în vigoare avertizarea hidrologică cod Portocaliu pe Bega-bazinul superior şi afluenţii, Timiş-sectorul amonte Lugoj şi afluenţii, iar în intervalul 14 iunie , ora 20:00 – 15 iunie, ora 16:00 cod ROȘU pe râul Bârzava sector aval Gătaia – sector îndiguit – potrivit cărora se pot produce creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare și a cotelor de inundație.

Pentru perioada vizată de codul ROȘU, la nivelul județului Timiș, din dispoziția prefectului județului Mircea Băcală, se activează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (Grupa Operativă a CJSU – etapa I) care monitorizează permanent evoluția fenomenelor din județ și gestionează cu operativitate eventualele situații de urgență.

În orașul Gătaia, au fost dislocate, pentru reducerea timpului de intervenție, următoarele forțe și mijloace din cadrul ISU Timiș: 16 pompieri, 6 motopompe și 2 ambarcațiuni, 2 Autospeciale de Primă Intervenție și Comandă, 2 baloane de iluminat.

Sunt pregătiți să intervină peste 230 de pompieri, 10 jandarmi, 20 de cadre MapN, și echipe din cadrul IPJ, ITPF și ANIF în caz de nevoie pentru consolidare diguri cu saci de nisip, evacuarea populației, animalelor și bunurilor din zonele posibil a fi afectate.

Din cadrul ABAB, sunt pregătite pentru a interveni 2 mașini cu nisip, cu 3.000 de saci, un excavator la Gătaia, unul la Denta iar formațiunea de intervenție rapidă este pregătită.

UPDATE: Grupa operativă din cadrul ISU Timiş a executat o recunoaștere pe cursul râului Bârzava – sector aval Gătaia – Denta. La ora 00.00 nu au fost probleme deosebite pe acest curs, cu toate acestea debitul este în ușoară creştere. S-a activat permanenţa la primăriile vizate de avertizarea hidrologică, membrii serviciilor voluntare fiind pregătiti sa intervină în caz de nevoie.

Pompierii militari împreună cu voluntarii au pregătit peste 1300 de saci cu nisip în vederea consolidării digurilor. Din cadrul ISU sunt dislocate în zona posibil a fi afectată, două autospeciale de primă intervenție si comandă, 6 motopompe, două baloane de iluminat, 1 ofițer și 16 subofițeri.

Pe timpul zilei cetățenii au fost alarmați prin intermediul sirenelor amplasate în localitățile aflate pe cursul râului Bârzava și informați despre situația ce ar putea să apară ca urmare a creșterii debitelor. Au fost pregătite spații care pot primi peste 400 de persoane în cazul în care situația o impune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here