Teatrul Național își invită publicul la un eveniment special: premiera filmului documentar Camera Obscura, care va avea loc duminică, 18 decembrie, de la ora 19, la Sala 2.

Camera Obscura este un film documentar despre cinecluburile existente în România în anii comunismului. A face film de amator în acei ani era o aventură. A încerca să oferi o alternativă culturii oficiale a filmului romanesc din acei ani, osificat într-o ideologie primitivă, putea fi un demers periculos, căci ochiul vigilent al Securității putea pulveriza cariere sau chiar distruge vieți. Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timișoara, care funcționa pe lângă Regionala de căi ferate. Filmele făcute aici nu erau de regulă situate “pe linia” ideologică  atât de necesară  supraviețuirii  într-o zonă culturală. Erau mici bijuterii cinematografice  provocatoare și insolente la adresa bunul simț comun, creative în cel mai înalt grad, și cumva dătătoare de speranță. Speranța că într-o zi libertatea, cuvânt atât de abstract în acele vremuri, va putea fi cândva posibilă. Aici au lucrat oameni talentați și  dedicați ca Iosif Costinaș, Vasile Moise, Ioan Cochinescu, Tatiana  Costinaș, Gheorghe Șfaiter, Lucian Ionică, Mihai Zegrea, Nicolae Lengher, Decebal  Nedelea, Vasile Sepi, Mircea Radu. Ei au crezut cu fanatism în rolul filmului în viața comunității și au dat nu o dată prin filmele lor dovada de un simț civic mult evoluat față de standardele epocii.

Filmul Camera Obscura e cumva implicit dedicat Timișoarei. Nu numai pentru că aici a funcționat  cel  mai  important  cineclub al acelor ani. Ci și pentru faptul că de aici a  pornit  scânteia care a schimbat istoria României din temelii. Scânteie admirabil surprinsă de câțiva cineclubiști ai acelor ani !

O producție  Scharf  film,  2016.  Producător:  Liviu  Marghidan.

Filmul este realizat cu participarea  Centrului Național  al  Cinematografiei. Producător executiv Mihai Gheorghe. Ilustrația muzicală Anca Dumitrescu Bala. Editor Marius Șerban. Director de imagine Liviu Marghidan. Scenariul  și regia: Gheorghe  Preda.

Intrarea în sala de spectacol se face pe bază de invitații, acestea putând fi obținute la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” și Agenția „Sala 2”, între orele 11-19), în limita locurilor disponibile.

Articolul precedentCampania „Moș Crăciun vine pe motocicletă” continuă în Timiș. Ce acțiuni caritabile vor avea loc
Articolul următorMembri birourilor electorale îşi pot ridica indemnizaţiile. Câţi bani primesc pentru activitatea de la alegeriile parlamentare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.