Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brinzeu” Timișoara a bifat, la sfârșitul acestei săptămâni, o nouă premieră medicală.  Sub coordonarea renumitului chirurg cardiovascular german, dr. Rolf Dammrau, colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculară, condus de prof. Dr. Mihai Ionac, alături de echipa de radiologie intervențională, coordonată de dr. Adrian Tutelca, au realizat cu succes o intervenție chirurgicală endovasculară modernă pentru tratarea anevrismului de aortă toracică descendența (TEVAR), la un pacient, în vârstă de 71 de ani.

La același pacient, în urmă cu o luna, s-a practicat, tot prin tehnici minim invazive, cură anevrismului de aorta abdominală, afecțiune care, netratată la timp, ar fi putut duce la multiple complicații și, în final, la decesul pacientului.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o ora și a constat în montarea, pe cale endovasculară, a unui stent graft, la nivelul aorteitoracice, dilatate anevrismal. Tehnică operatorie s-a realizat printr-o incizie de 5 cm, situată inghinal, și vine că alternativă modernă, cu riscuri mult mai mici, la varianta chirurgicală clasică, ce presupune deschiderea toracelui, cu riscuri operatorii mai mari și perioada mai lungă de recuperare.

Materialele necesare intervenției au fost achiziționate prin programul de tratare endovasculară a anevrismelor aortice, finanțat de Casă Naționala de Asigurări de Sănătate, a explicat Andreea Borboros, purtător de cuvânt Spitalul Județean Timișoara.

Articolul precedentZeci de copii și adulți au fost consultați gratuit la Denta prin campania inițiată de ALDE Timiș
Articolul următorAccident cu șapte victime pe drumul ce leagă Timișoara de Moravița! O mașină a căzut în gol de pe un pod

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.