Eveniment important astăzi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara. Instituția a început derularea proiectului „Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice in obezitate” (NutriGen).
Proiectul NutriGen este o premieră națională în domeniul nutrigenomicii și are ca scop dezvoltarea și implementarea principiilor nutriției de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezității, atât la adulți, cât și la copii. În Timiș, șase sute de persoane care suferă de obezitate, copii, femei și bărbați, pot beneficia de tratamente personalizate, de ultimă generație. Astfel, pacienții sunt supuși unor teste genetice cu ocazia cărora se va stabili tratamentul de care trebuie să beneficieze. În acest fel, se dorește ca administrarea alimentelor dietetice prescrise să optimizeze răspunsul la tratamentul medicamentos al persoanelor supraponderale și obeze. Proiectul este condus de dr. Mihai Niculescu, MD, PhD (director de proiect). “Rata obezității în România este relativ mai scaăzută față de SUA, dar față de alte țări din UE este în creștere. Noi vom reruta adulți obezi care au deja tratament medicamentos de scădere a colesterolului și vrem să identificăm acele gene pentru care există soluții nutriționale de a optimiza răspunsul la aceste tratamente de scădere a colesterorului”, spune dr. Mihai Niculescu.
NutriGen este un proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020. Acesta se va desfasura pe o durata de 36 de luni (2016-2019) si are o valoare totala de 8.760.104,04 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 8.430.930,17 lei. “E un proiect mare câștigat. Se bazează pe o logistică potrivită, respectiv centrul Genomica II coordonat de prof. Maria Puiu. E o resursă umană antrenată în domeniu, coordonată de profesorul Mihai Niculescu din SUA. Având în vedere schema de personal probabil că vor fi undeva între 35-40 de tineri”, susține rectorul UMF, prof.dr. Marius Raica.