Marian Cucșa, președintele ALDE Timiș, este cel mai tânăr lider de filială județeană din cadrul partidului Alianța Liberalilor și Democraților din România, fiind investit cu toată încrederea din partea conducerii centrale că poate avea contribuții semnificative în viața politică. Tânărul politician este prima propunere a filialei timișene la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 pentru Camera Deputaților.
Cucșa consideră că din postura de parlamentar va putea sprijini grupurile profesionale și va putea participa la corectarea legislației acolo unde aceasta se dovedește a fi absurdă sau prea departe de nevoile românilor. De asemenea, consideră că tinerii trebuie să se implice mai mult în viața politică pentru a oferi o alternativă la mediul politic actual.
Domnule Cucșa, de ce doriți să fiți parlamentar?
„Ca politician, cred că din rolul de parlamentar pot să particip activ la a schimba ceea ce ne face pe mulți dintre noi să spunem că nimic nu funcționează în România, că nimănui nu-i pasă să îndrepte lucrurile. Eu cred că putem avea o viață mai bună în România și îmi doresc să fac tot ce îmi stă în putință pentru asta și să atrag în jurul meu persoane care cred același lucru și vor să ne unim forțele pentru a genera schimbare”.
Cine vă aude cu acest discurs va spune că sunteți naiv, pentru că sunteți tânăr. Clasa politică nu mai are încrederea românilor.
„Mulți m-au privit cu neîncredere pentru că sunt tânăr. Eu cred că e foarte bine că sunt așa. Inclusiv dacă sunt mai naiv în ceea ce privește politica din România cred că e bine. Pentru că, din punctul meu de vedere, naivitatea mea înseamnă că sunt cinstit și nu sunt corupt, că sunt entuziast și nu sunt blazat, că sunt încrezător în puterea generației mele și nu am legătură cu niciun fel de grup de interese. Sunt mândru de acest tip de naivitate. Dacă aș fi fost caracterizat de un alt tip de naivitate probabil că nu aș fi ajuns să conduc o filială județeană a celui de-al treilea cel mai mare partid politic din România”.
Oamenii vor alți oameni pe scena politică, s-au săturat de cei vechi. V-ați înregimentat într-un partid politic cu politicieni vechi. Ce faceți dacă nu mai au încredere?
E firesc ca oamenii să nu mai aibă încredere în politicieni, după ce în penitenciare s-au amenajat “departamente speciale”. Corupția din zona politică și faptul că majoritatea politicienilor s-au îndepărtat de electorat au adâncit prăpastia dintre cele două părți, iar comunicarea este deficitară. Dar vrem nu vrem, țara noastră este construită pentru a fi administrată în funcție de opțiunile politice pe care românii le au. Presupunând că renunțăm la sistemul politic, ce punem în loc? Cum ne vom guverna? Este periculos să gândim în această direcție. Vrem, nu vrem, până în ziua aceasta democrația este cel mai bun sistem politic de până acum. Dar pentru ca aceasta să fie funcțională oamenii trebuie să fie atenți ce aleg și, foarte important, să nu devină activi doar o dată la 4 ani, atunci când sunt alegeri. Ei trebuie să-i urmărească pe cei pe care i-au ales și în intervalul dintre alegeri. Să se organizeze, să-și cunoască drepturile și să ceară socoteală pentru ceea ce politicienii fac sau nu fac. Mai cred că avem nevoie de oameni noi în politică, de oameni tineri care pot să aducă acea schimbare despre care vorbim. Unul dintre motivele pentru care am ales să vin în ALDE și să fiu implicat a fost faptul că am observat că liderii naționali ai partidului promovează tineri și le oferă șansa de a se implica și de a-și promova ideile și munca. Eu sper ca oamenii să aibă încredere în tineri. Să-i susțină și să le ofere sprijinul pentru a crea schimbarea.
Cum vă prezentați ca politician în fața oamenilor? Cum începeți această schimbare?
„În primul rând, încerc să stau de vorbă cu cât mai mulți oameni. Un politician, ca reprezentant al unei comunități, trebuie să știe ce nevoi are comunitatea. Sunt interesat să fiu conectat cu cât mai multe zone profesionale. Ca lider de partid încerc să atrag în jurul meu specialiști în diverse domenii cu care să mă sfătuiesc: profesori, medici, economiști, specialiști în legislație, ong-iști. Eu nu le pot cunoaște pe toate și nu mă cred cel mai deștept. Dar știu că pot prelua problemele din zona grupurilor profesionale, pot găsi soluții împreună cu echipa mea și cu cei interesați să se implice pentru a le promova mai departe până la rezolvarea unei probleme. Am trăit momente în care am fost tratat cu neîncredere, dar am învățat să am răbdare și să nu renunț la ceea ce știu că e bine. Cred că cel mai valoros lucru cu care îmi alimentez dorința de schimbare sunt profesioniștii din jurul meu, care mă susțin, și faptul că oamenii cu care mă întâlnesc îmi arată că au încredere în entuziasmul și tinerețea mea. Rămân ambițios și hotărât să continui pe drumul început pentru că dacă nu ne implicăm, dacă nu credem în noi, schimbarea nu se va întâmpla de la sine. Depinde de fiecare dintre noi și trebuie să ne recâștigăm încrederea de sine și în cei de lângă noi pentru ca împreună să ajungem acolo unde ne dorim”.