Președintele CJT, pe șantier la situl arheologic de la Cornești

Județul Timiş are un centru muzeal la Cornești, în drum spre Orțișoara. Vorbim despre situl arheologic al unei cetăți fortificate din epoca bronzului care datează din anii 1.500 înainte de Hristos.

Patru cercuri concentrice care se desfăşoară pe o suprafaţă de 1.700 de hectare, în apropiere de satul Corneşti, reprezintă cea mai mare fortificaţie din Europa. Numite şi iarcuri, valurile de pământ au fost descoperite pentru prima dată de topografii militari austrieci în secolul al XVIII-lea.

Cetatea de la Cornești are patru incinte fortificate, dispuse concentric. Primele două ziduri (dinspre interior spre exterior) au fost refăcute în jurul anilor 1400-1300 a.Hr. Tehnica de construcție sugerează prezența unor indivizi specializați, adevărați ingineri ai preistoriei, care au avut cunoștințe solide privind structurile de rezistență și metodele de consolidare a acestora. „Valurile de pământ” au avut deasupra palisade, înălțimea de 4 m și adâncimea șanțurilor de apărare de 2,7 m până la 4,7 m.

Proiectul sitului arheologic de la Cornești a început în primăvara anului 2005, în urma unei întruniri a arheologilor bănățeni. Specialistul în istorie Bernard Herb, de origine germană, a venit cu propunerea începerii sitului arheologic.

grindeanu- Centura alternativa-

Președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu a efectuat o vizită pe șantier, pentru a stabili în ce stadiu se află situl arheologic.“Unul dintre scopul întâlnirii noastre este legat și de promovarea sitului. Puțină lumea cunoaște în Timiș despre acest sit arheologic. Vă spun sincer, parcă au fost mai interesați decât noi, partenerii noștri din Germania. Și asta e păcat. E timpul să încercăm să ne promovăm ceea ce avem. Am primit propunerile din partea dânșilor, și anume un laborator pentru ceea ce vor descoperi aici”, spune șeful CJ Timiș, Sorin Grindeanu.

sit arheologic Cornesti

Proiectul nu a putut fi demarat până acum din cauza fondurilor insuficiente. ”Eu și colegii mei, ne-am propus, atunci când vom susține doctoratele, să începem o cercetare pe un proiect pe care îl au tinerii doctoranzi în Germania. Cu acel fond am vrut să convingem comunitatea științifică de faptul că acest sit este dincolo, de imensitatea lui, deosebit de complex și ca multistratificare. În 2007, cu ajutorul muzeului din Berlin, care a oferit primele fonduri, de câteva mii de euro, am demarat primele cercetări arheologice, care continuă și astăzi. Practic este al zecelea an de cercetări. Sumele atrase din exterior au depășit un milion de euro. Fondurile sunt încă în derulare, pentru că mai avem trei ani de cercetare. O bună parte din fonduri vin și de la CJ Timiș. Într-o altă oridine de idei, ne-am gândit că putem promova situl arheologic și ca pe un monument istoric, care poate să fie vizitat la sfârșit de săptămână. În cadrul acestei idei a venit și propunerea punctului muzeal, în anul 2012. Anual am revenit cu această propunere către Consiliul Județean. Anul trecut s-a aprobat studiul de oportunitate pentru crearea acestui punct muzeal”, susține șeful Secției de Arheologie.

Muzeul Banatului este unul dintre partenerii proiectului, iar Consiliul Județean Timiș a alocat suma de 80.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here