Timișoara, câștigatoare a titlului de Capitală Culturală Europeană 2021

Timişoara a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Anunţul a fost făcut, astăzi, în jurul orei 17.40, la Biblioteca Naţională a României, din Bucureşti.

Câțiva timişoreni s-au adunat în faţa Filarmonicii Banatului, înainte de a fi făcut anunţul, pentru a susţine oraşul de pe Bega. Oamenii au sărit în sus de bucurie, iar unii au început să plângă, pentru că nu le-a venit să creadă. Printre aceştia s-a numărat şi Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, care a declarat: „Mă gândeam că vom câştiga, dar nu simţeam asta. Comisia a fost foarte corectă. Toţi am muncit împreună cu echipa. Cred că a contat mult şi multiculturalismul, faptul că avem 30 de etnii, nu am avut niciun scandal religios niciodată, faptul că avem patru teatre în patru limbi, asta cred că a contat foarte mult. De-acum încolo va fi greu, pentru că în următorii cinci ani va trebui să pregătim evenimente. instituţiile de cultură din oraş nu vor mai avea concendiu. Va fi o abundenţă de turişti, va fi un program cu totul altfel gândit. Vor fi cel puţin cinci, şase evenimente de cultură în fiecare zi organizate. Vor fi 20.000 de evenimente culturale într-un an, dar cred că vom face faţă. Mă bucur extrem de mult”.

Timişoara se ghidează după mesajul „Luminează oraşul prin tine!”. Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu „staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here