Președintele Klaus Iohannis dorește schimbarea legislației în domeniul tezelor de doctorat

Eveniment important în această dimineață în Aula Magna a Universității de Vest. Președintele României, Klaus Iohannis a venit la Universitatea de Vest, unde a avut o întâlnire cu rectorii tuturor universităților din Timișoara. Întâlnirea a fost prilejuită de începutul anului universitar, iar în cadrul căreia a avut loc și o dezbatere cu studenții, pe problemele sistemului educațional.

La eveniment a participat și ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru. Președintele Iohannis a adus în discuție subiectul despre plagierea doctoratelor din sistemul universitar. Și asta întrucât mai multe persoane publice sunt acuzate că au plagiat.

Acesta a criticat faptul că verdictele vin mult prea târziu când cineva este acuzat de furt intelectual. Astfel că președintele României a cerut Ministrului Educației, dar și profesorilor universitari să dea un verdict într-un timp cât mai scurt. În plus, acesta a solicitat apariţia unei noi legi în domeniu, dar şi emiterea unor clarificări academice rapide asupra unor asemenea acuzaţii. “Se aude foarte mult despre plagiate. Persoane publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuții dacă este adevărat sau dacă este fals, dacă trebuie să rămână în viața publică, sau dacă trebuie să se retragă Aceste discuții au luat amploare, și e un lucru bun. Când s-a pus prima dată acest subiect în discuție, nu s-a dat prea mare atenție și nu a avut efect electoral. În chestiunea plagiatului este important să avem un verdict clar și acesta să se dea în timp util. Nu ajută pe cineva ca analiza unei lucrări plagiate dureză cât lucrarea în sine. Nu pot să înțeleg foarte bine de ce nici măcar acea primă acuzație de plagiat nu a fost soluționată imediat și a durat aproximativ patru ani. Este dăunător ca aceste discuții să dureze mult. Nu interesează pe nimeni cum se numește comitetul ce analizează, toți vrem să aveam un respuns clar, echivoc, în timp util. Dacă un politician este dovedit plagiator, trebuie să dispară din politică, dacă un universitar este dovedit plagiator, trebuie să dispară din sistem, dar dacă o persoană se dovedește că n-a plagiat, trebuie să se știe în timp util”, a explicat președintele României, Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here