Proiectul de gestiune a deșeurile din Timiș, la final

Proiectul de gestiune a deșeurile din județul Timiș a ajuns la final. Acesta a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013, axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. A fost derulat în perioada martie 2010 – iunie 2016.

Scopul principal al proiectului a constat în implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţ şi realizarea programului de investiţii pentru judeţul Timiş, astfel încât să fie îndeplinite obligaţiile asumate în sectorul de deşeuri şi să se asigure totodată îmbunătăţirea calităţii mediului şi a condiţiilor de viaţă ale  locuitorilor judeţului. “Vreau să mulțumesc echipei de implementare. Putem spune că acest proiect este un succes pentru județul Timiș”, spune vicepreședintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Județul Timiș a fost împărțit în cinci zone. Fiecare dintre ele va avea un operator care va colecta deșeurile din regiune, de la persoane fizice și juridice, și le va transporta la Ghizela. Potrivit managerului de proiect, Marieta Mateescu, în cadrul proiectului s-au realizat următoarele investiţii: un depozit de deşeuri nepericuloase, în comuna Ghizela, cu capacitatea de depozitare a deşeurilor menajere produse în întreg judeţul Timiş, cu o perioadă de viaţă estimată de 41 ani (acest proiect tratând numai execuţia primei celule de depozitare); depozitul are prevăzută o platformă tehnologică de tratare a deşeurilor prin sortare şi compostare/biostabilizare, o staţie de transfer la Timişoara şi trei centre de colectare, la Făget, Jimbolia şi Deta, închiderea a şase depozite neconforme de deşeuri urbane care au deservit şase din cele zece oraşe din judeţul Timiş, respectiv Timişoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Buziaş şi Făget, echipamente de transport al deşeurilor de la staţia de transfer şi centrele de colectare la depozitul Ghizela, precum şi echipamente pentru gestionarea deşeurilor în incinta depozitului, containere pentru preluarea deşeurilor din staţia de transfer şi centrele de colectare,  containere tip clopot (1100 l) pentru colectarea sticlei, pubele 120 litri pentru colectare deşeuri reziduale, recipiente pentru compostare în gospodării.

Potrivit caietului de sarcini, sumele maxime care pot fi încasate de la populație pentru colectarea deșeurilor sunt de 8.65 de lei pentru mediul urban, 3,82 de lei în mediul rural și 335,11 lei pentu societăți comerciale. Contractele pentru operatorii care vor colecta deșeurile din județ se acordă pentru zece ani. Valoarea totală a proiectului este de 162.201.736 lei.

Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Timiş, cu sprijinul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş. Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here