Punctul muzeal de la Parța, mai aproape de realitate! A fost predat amplasamentul pentru construirea obiectivului

Muzeul Național al Banatului a predat astăzi, 15 octombrie 2021, amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța. Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș a fost prezent la fața locului, alături de reprezentanții firmei care a câștigat licitația și proiectant.

Este un moment foarte important pentru Muzeul Național al Banatului, dar și pentru întreg județul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parța.”, spune Claudiu Ilaș.

Punctul muzeal de la Parța va fi o construcție cu un etaj, care va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România și printre puținele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte și elemente caraceristice așezării din care făcea parte.

Clădirea va fi amplasată într-o zonă cu acces facil în centrul localității Parța, în apropierea primăriei și a altor obiective sociale și religioase, pentru o bună vizibilitate și identificare în cadrul comunității locale.

Caracterul arhitectural al clădirii punctului muzeal va prezenta atât elemente decorative interconectate cu specific local și istoric cât și elemente de unicitate care să-i confere acesteia un caracter distinct vizibil, dar plastic integrat în specificul local și funcțional.

Clădirea va avea o componentă administrativă care va asigura atragerea de proiecte de cercetare. În acest sens, dincolo de obiectivul major de realizare a investiției, este nevoie de asigurarea unor spații clar delimitate de cel expozițional, spații în care se pot desfășura pentru început activitățile administrative de curățare, conservare, inventariere, predepozitare a artefactelor arheologice descoperite pe siturile din hotarul localității Parța.

Clădirea va fi amplasată pe o suprafață de 500 m2, suprafață parter = 255.23 m2, suprafață = 255.23 m2, suprafață construită =255,23m2, suprafața terasei = 31,45 m2, respectiv, suprafața desfășurată totală = 541.91 m2.

Etajul este destinat în totalitate vizitatorilor. Accesul la etaj se face printr-o scară în „L”. Spațiul expozițional este împărțit în trei încăperi: sala mare care prezintă o cursivă cu vizibilitate spre sanctuar, iar din sala mare se poate trece în celălalte două încăperi de tip vagon. Spațiul și circuitul expozițional vor fi amenajate în baza unui desfășurător de expoziție întocmit după standardele muzeografice moderne. Tot din sala mare se face accesul în camera de proiecție destinate vizitatorilor.

Termenul de execuție este de 9 luni, valoarea proiectului este de 405932,73 euro, sumă provenită din fonduri europene, prin Programul Interreg România – Republica Serbia. Firma care va realiza obiectivul, desemnată în urma licitație publice, este SC CONSTRUCTIM S.A.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here