Reabilitarea Castelului Huniade ar putea fi finalizată în toamnă. Vezi stadiul lucrărilor

Spread the love

Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Timişoara, Muzeul Naţional al Banatului, este închis pentru vizitatori de un deceniu. Reabilitarea Castelului Huniade ar putea fi finalizată în toamnă.

Primul proiect care a început în anul 2006 şi viza consolidarea clădirii nu este nici acum finalizat. Lucrările vizează în primul rând clădirea care găzduieşte Secţia de Istorie, Secţia de Arheologie şi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului, care se afla în stare avansată de degradare.

Autorităţile judeţene susțin că întreaga lucrare este executată în proporţie de 90%. Potrivit președintelui Consiliului Judeţean Timiş, Sorin Grindeanu, pentru restul mai este nevoie de obţinerea unor autorizaţii de la Primăria Timișoara. Abia după terminarea acestor lucrări, Consiliul Judeţean poate accesa fonduri europene pentru amenajări interioare.“Nu s-a plătit mai mult decât s-a realizat. Până acest moment, nu există autorizație de construcție pentru a se continua lucrările, pentru terminarea celor 10 procente care au mai rămas de realizat. CJT a depus în regim de urgență către Primărie autorizație de construcție, astfel încât să poată să reînceapă lucrările, pe aripa nord-vest să se încheie. Sper ca în cel mai scurt timp această autorizație de construcție în regim de urgență să  fie eliberată și lucrările să reînceapă la Muzeul Banatului. În perioada aceasta au fost diverse acte adiționale pe acest obiect, date de termene, care au fost depășite. Cum e cazul și acum, în momentul în care noi obținem această nouă autorizație de construcție, având în vedere că nu s-au terminat lucrările până la expirarea vechii autorizații, e nevoie de un act adițional de prelungire a duratei contractului”, explică șeful CJ Timiș, Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu presedinte CJ Timis

În plus, președintele CJ Timiș spune că lucrările ar trebui finalizate în această toamnă, conform discuțiilor purtate cu constructorul și managerul muzeului.“Am avut o discuție cu toate părțile, inclusiv cu constructorul, managerul muzeului, Direcția de Investiții… Eu sper ca în această toamnă să se termine ce mai e de terminat, acele 10 %”, a mai adăugat Sorin Grindeanu.

În ceea ce priveşte păstrarea artefactelor până la finalizarea proiectului, acestea ar putea fi depozitate temporar la Bastionul Theresa şi la Muzeul de Artă. “Am fost personal pentru a vedea unde putem face aceste depozitări. Una din concluzile cu care am fost de acord, vorbim despre încheierea acelui control al Direcției de Cultură, și mi se părea corectă această decizie a lor. Soluțiile sunt următoarele: o parte în spațiile libere de la Bastion, o parte la Muzeul de Artă”, a transmis șeful CJ Timiș.

muzeul banatului

 

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here