Rectorul UPT, Viorel Șerban s-a întâlnit cu conducerile universităților tehnice din țară!

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit întâlnirea conducerilor universităților  tehnice din țară, reunite în Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT). Au participat de asemenea, în calitate de invitați, Ministrul  Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, președintele A.R.A.C.I.S, Iordan Petrescu şi președintele  C.N.F.I.S, Claudia Popescu.

Am găzduit o întâlnire providențială pentru învățământul tehnic românesc în cadrul modificărilor legislative anunțate! Alianța noastră își dorește să fie o voce puternică pentru dezvoltarea zonei educaționale a ingineriei. România are nevoie, la acest moment, de 150.000 de ingineri! Ne dorim să fim un pol puternic al sistemului academic politehnist„, a punctat Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

S-a reiterat și la această reuniune, importanța care trebuie acordată învățământului tehnic superior din România, precum și solicitarea adresată Ministerului Educației Naționale și Guvernului României privind necesitatea abordării politicilor actuale în domeniul învățământului superior în deplin acord cu obiectivele asumate în „Strategia  Națională pentru Învățământul Terțiar Românesc 2015 – 2020“. Corelarea ofertei actuale a învățământului terțiar cu nevoile pieței muncii,  formarea forței de muncă înalt specializate şi calificate sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea și creșterea competitivității economiei românești”, a menționat Viorel Aurel Șerban, rectorul UPT.

Dintre concluziile și recomandările lucrărilor desfășurate la Iași, în perioada 05-07 iulie 2017, menționăm:

  1. Măsuri pentru o clasificare  obiectivă şi transparentă a universităţilor .
  2. Modificarea şi restructurarea seturilor de standarde, indicatori şi criterii în acord cu considerarea studiilor doctorale  în mod distinct faţă de licentă şi masterat (În contextul aprobării de către Senatul României a Proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 96/2016, aspectele legate de modalitatea de evaluare a școlilor doctorale vor suferi din nou modificări de abordare, prelungindu-se astfel blocajul și confuzia în acest domeniu. ARUT își exprimă ingrijoarea pentru tergiversarea finalizării acestor reglementări şi îşi arată disponibilitatea de a participa la elaborarea documentelor privind evaluarea studiilor doctorale.)
  3. Analiza condiţiilor în care se desfășoară activitatea de cercetare ştiinţifică în universități, a impactului acesteia pe plan internaţional şi naţional şi a importanţei ei majore în progresul tehnic şi economic al societăţii româneşti în ansamblul ei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here