Rectorul UVT, Marilen Pirtea: „Se impune să analizăm cu onestitate ce se întâmplă în preuniversitar. Dacă actuala structură nu reușește să ducă Timișul în primele zece județe ca rată de promovare, poate este momentul să începem să discutăm despre un Inspectorat Școlar Regional”

Rezultatele Bacalaureatului din acest an trag din nou un semnal de alarmă pentru învățământul timișean. Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat în județul Timiș este de 63.25%, cu 0.3% mai puțin decât media națională. Cu aceste rezultate, Timișul nu reușește să se înscrie în topul primelor 10 județe cu cel mai ridicat procent de promovare, top condus de Cluj, unde acesta este de 83.32%.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, atrage atenția asupra efectelor negative pe care fenomenul le are atât asupra tinerilor timișeeni, a parcursului lor universitar și profesional, cât și asupra dezvoltării regiunii noastre. Județul Cluj a ajuns la performanța de a avea cea mai mare rată de promovare în urma punerii în practică a unei strategii în care Inspectoratul Școlar Județean și-a asumat un rol activ. Marilen Pirtea subliniază o dimensiune cheie a acestei strategii, cea a colaborării apropiate dintre școală și administrația publică. Inspectoratul Școlar Cluj a efectuat 400 de controale în liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat în 2016, măsură stabilită, de altfel, la nivel local, nu central. Strategia a constat în controale în punctele slabe, în stimularea colaborării între liceele bune și cele slabe și în responsabilizarea familiilor.

Întrucât studenții universităților timișorene vin din întreaga regiune vestică a României, Marilen Pirtea se întreabă în ce măsură ar fi necesară restructurarea inspectoratelor județene și înlocuirea lor cu o structură regională. O astfel de structură ar putea să ofere o abordare integrată a soluțiilor de creștere a promovării pe mai multe județe, ceea ce ar fi în beneficiul întregii regiuni și în special al județului Timiș, unde este concentrată componenta cea mai competitivă a economiei regiunii.

În continuarea propunerii făcute, rectorul UVT lansează o invitație către Primăria Municipiului Timișoara, către universitățile timișorene și către Inspectoratele Școlare Județene din regiune la o sesiune de lucru în cadrul căreia să se identifice împreună soluțiile regionale pentru creșterea capacității învățământului liceal.“Universitatea de Vest și-a asumat misiunea de a contribui activ la dezvoltarea regiunii. Ne dorim ca după sesiunea a doua a bacalaureatului, când putem trage concluziile finale, să ne așezăm la discuții cu principalii actori: universitățile timișorene, inspectoratele școlare județene, și mai ales Primăria Municipiului Timișoara. Atractivitatea învățământului superior timișorean este strâns legată de brandul orașului Timișoara, de aceea Primăria este un jucător cheie. Universitatea de Vest din Timișoara va mobiliza expertiza și mijloacele logistice de care dispune, pentru a creiona o strategie de creștere a ratei de promovare a bacalaureatului și a atractivității universităților timișorene.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here