Marilen Pirtea

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea își exprimă printr-o scrisoare deschisă nemulțumirea față de faptul că parlamentarii și-au mărit pensiile printr-un proiect de lege votat recent în Parlament. “Zilele trecute, țara a primit încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăți se fac cu legea în brațe. La fel s-a întâmplat și când, dumneavoastră, aleșii neamului, v-ați rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivității și ați hotărât să vă oferiți pensii mai mari chiar și cu 4600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime”, scrie Marilen Pirtea.

În plus, acesta atrage atenția că în țară există 400.000 de români care trăiesc din pensia minimă.“Dacă nu vă îngrijorați de ceea ce vor spune cei aproape 400 de mii de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijorați de viitorul copiilor noștri”.

În scrisoarea deschisă, prof. dr. Marilen Pirtea subliniază lipsa de moralitate a deciziei parlamentarilor.“Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care dă dovadă parlamentul nu este demnă de o societate sănătoasă. Nu, în contextul în care un asistent universitar are salariul de 1050 de lei, când sute de mii de angajați din învățământ trăiesc la limita sărăciei. Să nu mai vorbim despre medici și multe alte categorii sociale și profesionale. Dacă acum numai ei știu cum se descurcă, mă întreb ce vor face acești oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia? COPIII NOȘTRI, acei copii în care refuzați să investiți. Refuzul de a investi în educație le încetinește dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mână de <<aleși>> să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei”.

Marilen Pirtea atrage atenția că cea mai bună investiție rămâne cea în educație. “Avem nevoie de specialiști ancorați în cerințele pieței, cu competențe pe ceea ce economia solicită și are nevoie. Este greu să vorbim despre echilibre macroeconomice când încă avem un sistem de învățământ încremenit într-un buget de asistență socială. Ultimele analize economice arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, cu peste 1 mld. lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut. Discrepanțele între cei care cotizează la bugetul de pensii și numărul celor care ies din câmpul muncii se accentuează, iar una dintre cele mai sigure soluții pentru echilibrarea balanței este să se investească în educația tinerilor, astfel ca ei să devină mult mai productivi, salariile să crească, iar contribuția la pensii să fie cu atât mai consistentă”.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, le mai cere parlamentarilor să acorde tuturor șansa la pensii mai mari, investiind în educație.

Articolul precedentPercheziții la interlopii din Dumbrăvița! Printre suspecți un judecător și un polițist
Articolul următorTerasa de la Sala Olimpia riscă să fie demolată mâine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.