REPORTAJ. Sărbătoarea Crăciunului în Franța

Bucuria Crăciunului este la fel în orice țară și încălzește sufletele tuturor, indiferent de limba vorbită. Bradul de Crăciun, cadourile care se oferă și tradiționala masă cu bucate delicioase sunt elemente comune în majoritatea țărilor din lume.

În Franța, în data de 24 decembrie se sărbătorește în familie Ajunul Crăciunului. În unele zone ale ţării, oamenii ard un butuc în gospodărie. Conform tradiţiei, gestul semnifică bunăstare în viitor.

Andreea Țepeluș este o arădeancă stabilită de câțiva ani în Gers, Midi-Pyrénées, Franța. Ea ne povestește despre momentele întâmpinării sărbătorilor de iarnă mult așteptate de francezi, dar și de românii stabiliți în diferite regiuni.“Obiceiurile din Franța sunt asemănătoare cu cele din România. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea Nașterii Domnului. E un moment emoționant, în care toate rudele, prietenii se reunesc. În toate casele din Franța este prezent bradul de Crăciun decorat cu globuri și ghirlande. Ei nu pun ca românii ciocolată, saloane în brad. La baza bradului se află cadourile care au fost realizate de către spiridușii lui Moș Crăciun. Cu câteva zile înainte copiii îi scriu scrisoare Moșului, în care îi spun ce cadouri vor să primească. De asemenea lângă brad pun și o pereche de ghetuțe în care de obicei primesc ciocolată de la Moșul”, spune Andreea.

Numele Moșului diferă de la o regiune la altă în Franța: Bonhomme Noël, Barbassioné, Père Janvier, Saint Nicolas. Anual, în Franța se trimit aproximativ 1,26 milioane de scrisori lui Moș Crăciun. Cadourile se deschid  de regulă în prima zi de Crăciun sau cei mai puțin răbdători  le desfac la miezul nopții, în data de 24 decembrie.“În perioada Crăciunului își fac apariția târgurile specifice sărbătorilor de iarnă, unde se vând tot felul de lucruri printre care vin cald cu mirodenii. Totodată se pot vizita și creșe de Crăciun, care descriu scene tradiționale specifice fiecărei regiune cu temă biblică”, explică Andreea.

Cina este specială prin faptul că începe întotdeauna cu o băutură însoțită de gustări. Bûche de Noël sau Buturuga de Crăciun este un desert franțuzesc, asociat cu sărbătoarea Crăciunului.“Mâncarea tipică de Crăciun este următoarea: mai întâi se deschide masa cu șampanie, care este băutura specifică de sărbătoare. Apoi, cu fructe de mare, în special stridii și somon crud afumat. După care, ca fel principal se servește carne de pasăre care poate fi: cocoș castrat « chapon>, curcan sau rață. Apoi urmează diferite feluri de brânză (este considerată desert), acompaniate de o salată. La final ca desert o prăjitură tradițională de Crăciun, numită buturuga sau Bûche de Noël, care poate fi din înghețată sau din blat normal cu ciocolată sau vanilie cu fructe”, completeză Andreea.

Copiii merg din casă-n casă să colinde, iar gazdele îi recompensează cu fructe și bomboane. Unii localnici participă la slujba de la miezul nopții in centrul orașului, unde indiferent de vreme, asistă în familie la aprinderea lumânărilor de la ora 12.

 

(Foto: DDM Nedir Debbiche/ www.sudouest.fr)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.