Stresul, orele petrecute în  trafic , poluarea și produsele alimentare din ce în ce mai nesănătoase și pline de E-uri îi determină pe mulți dintre români să părăsească marile orașe și să se mute la sate. Cei care au făcut deja acest pas spun că viața la țară este mai tihnită, iar copiii cresc într-un mediu sănătos și mult mai frumos decât cel oferit astăzi de marile orașe. 

În fiecare an, peste 100 de mii de români se mută la sate

Mulți dintre români ar vrea să se mute la sat, dar sunt temători și nehotărâți, cred specialiștii. O parte nu au luat încă această hotărâre din cauza jobului, iar sondajele arată că unii caută  să se reprofileze, astfel încât să poată avea un serviciu în mediul rural. Alții, doresc să lucreze la distanță, să își păstreze un venit bun și să trăiască mai relaxați. Cei mai curajoși, însă, nu au stat mult pe gânduri, au lăsat lăsat cu totul în urmă viața la oraș și au început  o afacere în mediul rural.

Statisticile INS arată că, anual, peste 100 de mii de români se mută din mediul urban în cel rural. Acest trend  ascendent a început după anul 1997, arată datele studiilor și a continuat să crească an de an.

Dacă în 1990 au venit din oraș la sat peste 27 de mii de persoane, în  anul 1997 numărul acestora a ajuns la peste 80 de mii. Iar în 2017, cei care au decis să părăsească orașul pentru un trai la țară au ajuns la cifra  de 109.000.

Care sunt avantajele vieții la țară:

Prețurile mai mici ale terenurilor și locuințelor cântăresc mult în deciziile românilor care își fac bagajele și părăsesc orașele. Mai mult de atât, primarii din câteva județe ale țării oferă pământ gratuit românilor care decid să se mute la țară. Asta, din dorința de a reînvia satele românești. Iar banii rămân pentru a ridica o casă și, bineînțeles, costurile se reduc semnificativ fără plata terenului. Țiglă pentru acoperiș, ferestre, țevi din oțel pentru canalizare, toate pot fi comandate online și vin în fața porții. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot face o solicitare pentru a primi teren gratuit, dacă nu dețin alte proprietăți. Suprafața pornește de la minim 150 de mp și ajunge până la maxim 1000 mp, în funcție de sat sau zonă.

Mâncarea sănătoasă pare să fie, în zilele noastre, tot mai greu de găsit. Printre tonele de E-uri și alte substanțe periculoase care sunt adăugate în mai toate alimentele, devine o adevărată provocare să gătești și să   mănânci sănătos. La țară, această problemă este ca și rezolvată. Pentru că poți crește câteva găini, poți cultiva legume, iar de la vecini poți cumpăra alte alimente, dar de această dată, din sursă sigură. La sat, oamenii se cunosc între ei și se ajută. Dacă nu vrei să crești o vacă, sigur ai de unde să iei lapte, chiar imediat ce a fost muls, cald și proaspăt, fără E-uri!

Liniștea satului nu se compară cu traiul de la oraș, unde mereu auzi mașini, respiri praf și stai în trafic ore întregi. Verdeața, grădina în care te așteaptă seara un hamac, apusul și ciripitul păsărilor îți vor aduce zâmbetul pe buze și un sentiment de mulțumire și împlinire. Iar dacă ai copii, aceștia se vor juca pe ulițele celui mai frumos sat , precum făceai tu în copilărie, pentru că la sat, timpul curge altfel!

Așadar, românii au început să-și dea seama de avantajele pe care le oferă viața la țară și, din ce în ce mai mulți, se întorc la sat. Nu mai muncesc ca pe vremea bunicilor, dar au parte de mâncare sănătoasă, aer curat  și “tihnă”. Αdică tot ce are nevoie sufletul, pentru a fi fericit!

sursa foto: https://www.shutterstock.com

Articolul precedentȘcolile finanțate de CJ Timiș, verificate de președintele Consiliului Județean! Călin Dobra vrea să asigure un început de an școlar fără probleme
Articolul următorPSD Timiș le solicită liberalilor să își ceară scuze public în fața românilor pentru declarațiile făcute de senatorul Florin Cîțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.