Șaizeci de ani de Germanistică la Timișoara

Eveniment important la UVT! Colectivul de limba și literatura germană în colaborare cu Biblioteca Austria din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara și Filiala Timișoara a Societății Germaniștilor din România, organizează o sesiune internațională jubiliară dedicată aniversării a 60 de ani de la înființare. Totul, în perioada 20-22 octombrie.

La manifestare participă germaniști din 19 țări (Germania, Austria, Elveția, SUA, Norvegia, Spania, Portugalia, Olanda, Luxemburg, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Turcia, Anglia, Italia, Slovacia, Suedia  și România).  Conferințele în plen vor fi ținute de prof. dr. Konstanze Fliedl (Universitatea din Viena), prof. dr. Sabine Anselm (Universitatea “Ludwig Maximilians din München”), prof. dr. Cora Dietel (Universitatea “Justus Liebig” din Gießen), prof. dr. Hermann Scheuringer (Universitatea din Regensburg), prof. dr. Mathilde Hennig (Universitatea “Justus Liebig” din Gießen) și prof. dr. Roxana Nubert (Universitatea de Vest din Timișoara).

Sesiunea este organizată în 10 secțiuni dedicate unor probleme actuale ale germanisticii, cum ar fi literatura de expresie germană din spațiul cultural românesc, literatura exilului și a migrației, literatura austriacă între tradiție și modernitate, aspectele culturale, contrastive și mediale ale limbajului, diacronie și sincronie în abordarea dialectelor germane, germanistica și didactica interculturală. La acestea se adaugă două secțiuni speciale: una aflată sub egida Institutului Goethe din București, adresată profesorilor de limba germană din partea de vest a țării, iar cealaltă este destinată studenților și tinerilor cercetători.

Manifestarea debutează, joi, 20 octombrie, ora 19:00, cu un concert oferit de  Franz Metz (München), Nina Laubenthal (München) și Hans Fernbach (Timișoara) în Domul din Piața Unirii.

Scriitorii Johann Lippet (Heidelberg), William Totok (Berlin) și Balthasar Waitz (Timișoara) vor citi din operele lor vineri, 21 octombrie, începând cu ora 20:00, în amfiteatrul A01.

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19:30, Teatrul German de Stat din Timișoara prezintă dramatizarea textului de debut al Hertei Müller,  Niederungen/Ținuturi joase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here