sfantul vasile

Sărbătoare în calendarul ortodox. În prima zi din an, la 1 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile. Este cunoscut ca episcopul Cezareii, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe, şi totodată unul dintre cei mai mari teologi creştini.

El s-a născut în Pont, în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379. Provenea dintr-o familie creştină binecunoscută: tatăl său Sf. Vasile cel Bătrân a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa Macrina şi fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinţi.

Potrivit tradiției din popor, există numeroase obiceiuri de-a lungul generaţiilor. Unul dintre cele mai bine păstrate peste ani este ”sorcovitul”. În cursul dimineţii, grupuri de copii merg ”cu Sorcova” (confecţionată astăzi din flori de hârtie, dar la origine sorcova era formată din nuiele înverzite). Copii rostesc urări, în timp ce lovesc uşor cu sorcova umărul celui ”sorcovit”. Semnificaţia acestui obicei este transmiterea de urari de vigoare şi belşug. Un alt obicei răspândit este atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile, acest gest aducând noroc şi bogăţie.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare înfăţişat cu mai multe “chipuri”. Astfel, el apare ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele, cu “mare putere asupra dracilor” se pot scoate duhurile rele şi necurate din oameni cu rugăciunile lui.

Această zi mai este cunoscută ca şi “Crăciunul mic”. În unele locuri, Vasile este considerat a fi chiar numele de botez al lui Iisus Hristos, alteori apare ca fiind primul petrecăreţ, cel care a iniţiat tradiţia sărbătorii care îi poartă numele.

În această zi fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. Potrivit tradiției, dacă a doua zi găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.

Prima persoană care trebuie să intre în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

În ziua de Sfântul Vasile este recomandat să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb sau să dai de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul.

Articolul precedentTrei proiecte cu finanțare europeană pierdute în 2015 de CJ Timiș
Articolul următorATENTIE… Vine IARNA :) AVERTIZARE ANM: Cod galben de ninsori începând cu 3 ianuarie. Banatul, AFECTAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.