Trei proiecte cu finanțare europeană pierdute în 2015 de CJ Timiș

CJT

Trei proiecte din Timiș nu au fost duse la final în 2015 de către Consiliul Județean. Aceasta este marea nemulțumire a conducerii și o recunoaște și Titu Bojin.

Cel dintâi proiect nerealizat este construirea unei clădiri destinate bibliotecii Centrului Militar. Potrivit șefului CJ Timiș, proiectul a fost făcut greșit, nu a avut aprobările necesare. “Suntem în situația de a nu putea construi acolo. În această situație am reluat insistențele către Ministerul Apărării și cu ajutorul Guvernului am reușit să preluăm Garnizoana Timișoara, care are suprafața necesară și posibilitatea de a fi făcut un proiect cum ar trebui să fie proiectul pentru biblioteca județeană, care este împărțită în 23 de locații. Majoritatea dintre ele insalubre și greu de susținut. Așadar, nu s-a realizat biblioteca Centrului Militar. Va trebui să mergem pe varianta unei clădiri și în prima ședință va fi pusă pentru bugetul pe anul 2016 realizarea unei parcări supraterane la CMJ. Probabil va avea 5-8 etaje”, spune șeful CJ Timiș, Titu Bojin.

Al doilea proiect pe care CJ l-a pierdut a fost Parcul fotovoltaic de la Covaci. “Nu s-a realizat, mai mult din cauze umane decât din cauza spațiului, nici din cauza fondurilor. L-am recondiționat și urmează în măsura în care ar fi să facem Centrul intermodal de fructe, să sperăm că vom reuși ca o suprafață de 30-40 hectare să poată să fie pusă cu această destinație”, explică Titu Bojin.

Unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul sănătății, dar nerealizat în 2015 de CJT, este achiziția pe fonduri europene a unor aparate ultraperformante pentru spitalele din Timiș. Potrivit președintelui CJ, acestea trebuiau comandate cu cel puțin 5-6 luni înainte, pentru a se asambla sau fabrica. Cu toate acestea, rămâne un proiect prioritar. El va fi demarat până în sesiunea următoare, până la 30 martie când se vor depune proiectele.“Chiar îmi pare rău că nu am reușit să îl realizăm. Dar din motive obiective, în totalitate, majoritatea Unităților de Primiri Urgențe și ambulatoarelor din spitalele din țară care au fost pe proiectul finanțărilor europene puse în a doua etapă, nu au fost nicicare finalizate, în unele localități chiar cu sume mai mari decât la noi. Pe de o parte a fost cu scurtă întârziere și toate aparaturile care au fost comandate de către specialiști nu sunt aparate de zece mii de euro…Sunt aparate de un milion jumătate euro, care nu sunt pe stoc. Trebuiau comandate cu cel puțin 5-6 luni înainte ca să se și poată asambla sau fabrica. Toată aparatura este de ultima generație. Noi am aprobat să mergem cu proiectul până la capăt din punctul de vedere al amenajărilor și al dotărilor care erau în sarcina CJT și în aceste condiții să fie realizat în continuare pus pe lista de priorități pe primele locuri, să nu mai fie discuții că nu sunt bani și că va trece pe lista de rezerve”, adaugă șeful CJ Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here