Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. În fiecare an, pe 25 martie, creștinii celebrează Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Numită și Blagoveștenie, această sărbătoare cinstește ziua în care Arhanghelul Mihail a binevestit Maicii Domnului că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Îngerul a intrat în camera Fecioarei și i-a spus: „Bucură-te, tu, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!“.
Maria s-a mirat foarte tare de cuvintele acestea și se întreba ce puteau ele să însemne. Dar îngerul, citindu-i gândurile, i-a răspuns înainte de a fi fost întrebat: „Nu te teme, Maria, căci ai primit îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu, căruia îi vei spune Iisus. El va fi mare şi va fi numit Fiul Celui Preaînalt“. Maria, știindu-se neprihănită, l-a întrebat pe Arhanghelul Mihail: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?“
„Duhul Sfânt se va pogori peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema“. Ceea ce s-a întâmplat, nouă luni mai târziu, când a venit pe lume Pruncul Sfânt.
Tradiții și superstiții
În popor, există tradiția sărbătoririi cucului, se pot face predicții cu privire la starea vremii. Pe la ţară este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.
De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor. În Apus, sărbatoarea Bunei Vestiri este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului.
Tradiția mai spune că oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gusta pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru că mor peștii. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.