Semnificația bradului de Crăciun. Unde a fost împodobit la început

Una dintre cele mai importante tradiţii, asociate sărbătorii Naşterii Mântuitorului o reprezintă împodobirea bradului de Crăciun. Împodobirea pomului de Crăciun a devenit în prezent una dintre cele mai îndrăgite datini atât în mediul rural cât și în cel urban, alături de așteptarea lui Moș Crăciun în seară de Ajun. Se spune că bradul era adus de Moș Crăciun, atunci când copiii dormeau sau nu apucau să vadă decât bradul trecând pe sub fereastră.

Tradiția spune că este un pom al vieții, întrucât rămâne verde tot timpul, simbolizându-L pe Iisus Hristos, veșnic viu. Bradul, prin formă să triunghiulară, simbolizează Sfânta Treime.

Despre obiceiul pomului de Crăciun nu se știe exact de unde a luat naștere. Se spune că ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice. În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul Regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866.

La început, bradul de Crăciun era împodobit cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. Apoi, mult mai târziu, s-a trecut la decorarea cu globuri de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată şi instalații luminoase. Există obiceiul ca în vârful bradului să fie așezată o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre aceasta se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Podoabele cu care este împodobit semnifică bogăția și cunoașterea, asemenea pomului sacru din Grădina Edenului în care se găseau fructele cunoașterii (merele).

Și dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înțeles diferit. Aceștia aveau un ritual de a tăia un brad la nuntă sau la moartea cuiva. Obiceiul se mai păstrează încă în regiuni din Oltenia și sudul Banatului. În cadrul înmormântării bradul reprezenta nunta” celui decedat cu divinitatea și natura.

Bradul rămâne ca decorațiune de Crăciun până la Bobotează când există obiceiul ca acesta să fie aruncat sau ars. Astfel se face loc Anului Nou, în adevăratul sens al cuvântului.

În plus, sunt multe legende despre bradul de Crăciun. Unele vorbesc de vechimea obiceiului împodobirii bradului, altele despre modul în care arborele mereu verde a fost ales drept pom de Crăciun. Însă, legenda cea mai cunoscută de copii  vorbește despre „un pădurar sărac care, în ajunul Crăciunului, a dat peste un copil pierdut şi înfometat. Cu toate că era foarte sărac, pădurarul i-a potolit foamea şi i-a oferit adăpost peste noapte. A doua zi când s-a trezit, pădurarul a găsit în uşa colibei un pom minunat, cu ramurile scânteietoare. Băieţaşul înfometat era, în realitate, copilul Iisus, iar bradul era răsplata dată pădurarului pentru fapta sa bună”.

(Foto decostyle.mayra.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.