Semnificatia Craciunului pe glob. Ce traditii se pastreaza cu sfintenie

Peste 160 de tari celebreaza Craciunul. Sarbatoatrea marcheaza nasterea Mantuitorului Iisus, iar de-a lungul secolelor a devenit o sarbatoare a familiei.  Aici au loc obiceiuri precum colindele, impodobitul bradului si darurile Mosului, mult asteptate de toti copiii.

Rusii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie, in concordanta cu calendarul iulian. Oamenii postesc de Advent, timp de 40 de zile, de pe 28 noiembrie pana in seara de 6 ianuarie, cand apare prima stea pe cer. Atunci, familiile ruse iau o cina cu 12 feluri de mancare, in cinstea celor 12 apostoli ai lui Iisus, printre care se regasesc: peste, ciorba de sfecla, varza cu mei, fructe uscate. Cel mai important ingredient este un fel de pasat, numit “kutya”, facut din grau sau alte cereale, ce simbolizeaza speranta si nemurirea, miere si seminte de mac, despre care se crede ca aduc fericirea, succesul si linistea.

Masa este imbelsugata, principalul fel de mancare fiind gasca cu mere. Gospodinele ornau torturile in forma de ceas, ale carui limbi se apropiau de miezul noptii. Acest obicei s-a raspândit si pe decoratiunile pentru impodobit bradul – globurile sub forma de ceas sunt si acum foarte cautate.

Bradul este impodobit in varf cu o stea, insa nu precum cea de la Betleem, cu sapte colturi, ci cu cinci, la fel ca stelele sovietice de pe turnurile Kremlinului. Bradul de Craciun (Yolka) este o alta traditie care a fost interzisa in perioada sovietica, insa, pentru a o mentine vie, rusii impodobeau brazi de Anul Nou. Si cum ornamentele fie erau prea scumpe, fie nu se gaseau, brazii de Craciun erau impodobiti cu obiecte facute in casa si cu fructe.

In Rusia, cadourile de Craciun sunt aduse de “Ded Moroz” sau Mos Gerila, care l-a inlocuit pe Sfantul Nicolae in timpul regimului comunist, dar si de Babushka. Potrivit unei legende, aceasta era o batrana care a pornit sa-l vada pe pruncul Iisus cu un cos plin cu daruri, insa, negasindu-l, a lasat cadouri pentru copii in fiecare casa pe care a vizitat-o. Ded Moroz, spiritul iernii la rusi, este ajutat sa duca darurile de Snegurochka, Fata Zapezii.

Craciunul in Germania

Germanii numesc Craciunul “Weihnachten”, care inseamna “noapte solemna”, sau “Heiligenachten” – “noapte sfanta”. Este evocata, atunci, nu nasterea lui Hristos, ca in tarile latine, ci slujba de la miezul noptii de Craciun.

Inca din prima duminica de Advent, targurile de Craciun invadeaza pietele oraselor, dandu-se astfel startul sarbatorilor de sfarsit de an. Coroana de Advent, confectionata in familie, cu ramuri verzi care celebreaza natura, este asezata, in aceste zile, in case. Pe aceasta se gasesc fie patru lumanari, care vor fi aprinse succesiv in fiecare duminica de Advent, fie 24 de saculete cu dulciuri si bunatati care vor fi degustate zilnic in familie.

De Craciun, germanii sunt foarte preocupati de decorarea locuintei. Coroane de brad sunt agatate la usa de la intrare, in timp ce la ferestre sunt puse lumanari electrice.

Craciunul in Finlanda

Pentru finlandezi, Craciunul este poate cea mai importanta perioada de festivitati. In fiecare an, Mos Craciun isi face intrarea la Helsinki. Luna decembrie este punctata de date importante, in special pe 6 decembrie, ziua independentei Finlandei, si pe 13, sarbatorirea Sfintei Lucia (Sankta Lucia). Aceasta sarbatoare vine dintr-o traditie populara suedeza, introdusa in Finlanda in 1950. Este vorba de alegerea, dintre fetele tinere, a celei care va fi “Lucia nationala”. Imbracata cu o rochie lunga, alba si purtand o coroana cu beculete aprinse pe cap, Lucia apare pentru prima data pe 13 decembrie. Pana la sfarsitul lunii decembrie, ea viziteaza spitalele, scolile si asista la diverse sarbatori, purtand un mesaj de lumina, speranta si caritate.

In 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul national de radio finlandez, a declarat ca Mosul locuieste alaturi de cei 11 spiridusi pe un munte in Laponia. Se mai spune ca Mos Craciun si spiridusii au descoperit formula secreta a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare. Acest praf magic este imprastiat peste fiecare ren cu putin timp inainte de a pleca din Laponia, in Ajunul Craciunului. Este suficient pentru a-i face sa zboare intreaga noapte in jurul lumii. Rudolph este cel mai celebru ren, conducatorul celorlalti opt (Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen). Cand Rudolph era pui, nasul sau a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este rosu.

(Foto arhiva)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here