Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendar, este prăznuit pe 6 decembrie. Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. El avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul. După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată. El a dăruit foarte mult din ea celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie.

Aceasta este una dintre cele mai așteptate sărbători din an, pentru că atunci vine și Moș Nicolae. Astfel, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să-și spele ghețutele, să le dea cu crema și să le așeze lângă ușă, pentru a primi daruri de la Moș Nicolae. Moșul are un dar și pentru copiii neascultători: o nuielușă.

Tradiția darurilor de Moș Nicolae pornește de la povestea a trei fete sărace care nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tătal lor unor bărbați bogați. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, nițte săculeți cu bani, care au căzut în ciorapii sau ghetele fetelor.

Ziua de 6 decembrie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moș Nicolae. Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe corăbieri de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sf. Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Se mai spune că în această zi Sfântul Nicolae se ascunde de Soare și-și scutură barba de ninsoare. În alte regiuni, fetele se adună în Ajunul Sfîntului Nicolae și fac plăcinte.

În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

 

Articolul precedentMoș Crăciun așteaptă și în acest an scrisorile prichindeilor
Articolul următorTineri sancționați pentru turarea motoarelor și efectuarea de drifturi în miez de noapte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.