Stație de epurare nouă la Deta

statie de epurare a apei

Staţia de epurare a apelor uzate în localitatea timișeană, Deta, a fost finalizată, anunță conducerea Aquatim. Aceasta a fost proiectată pentru a deservi populația orașului, dar având posibilitatea de a prelua apele uzate și din localitățile vecinate.

Valoarea investiţiei este de peste 12 milioane de lei, fără TVA și a fost finanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Tehnologia de epurare cuprinde o stație mecano-biologică, care realizează epurarea avansată a apei uzate, cu eliminarea fosforului și azotului și tratarea nămolului rezultat. Dimensionarea stației s-a făcut pentru un debit mediu de 1.140 m3/zi și unul maxim de 1.346 m3/zi. Stația din Deta, la fel ca toate celelalte nouă stații de tratare și epurare, construite în cadrul proiectului implementat în județ de către Aquatim, este dotată cu sisteme SCADA de ultimă oră, pentru monitorizarea și conducerea automată a proceselor.

Sistemul permite monitorizarea on-line a principalilor indicatori de calitate ai efluentului, adică ai apei „curățate”, care iese din stație – pH, temperatură, azot și fosfor, consum biochimic de oxigen și materii în suspensie. Toate valorile parametrilor menționați sunt evaluate şi prelucrate de aplicații sofware specifice, și astfel, procesul este dirijat prin calculator. Stația va putea fi monitorizată operațional, atât local, cât și de la distanță, din Timișoara.

Investiția face parte din Contractul „Realizare Stație de Epurare nouă în Deta – CL 13, Lot 1” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Adiss SA și Tuboterm Construct SRL.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” este în valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale (Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara). Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin.

Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here