Eveniment caritabil joi la Muzeul de Artă Timișoara. Iubitorii de cultură sunt invitați la un concert vocal-instrumental și expoziție de artă cu vânzare, de la ora  18.00 la Muzeul de Artă, la Sala Baroc.

Întâlnirea are loc în cadrul proiectului “Brâncuși e al meu”, inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, și are ca scop strângerea de fonduri în vederea achiziționării de către statul român  a operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”. Tot cu aceast prilej, în holul muzeului, elevii de la Liceul de Arte Plastice și Liceul Tehnic Ion Mincu din Timișoara organizează o expoziție cu vânzare a celor mai reușite lucrări plastice realizate de ei în cursul acestui an școlar, fondurile obținute în acest fel fiind donate în conturile subscripției publice organizate de Ministerul Culturii.

“Brâncuși e al meu” își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională, dezvoltare artistică, cunoaștere interdisciplinară,  dezvoltarea unei rețele între consumatorii și creatorii de artă, despre practici și politici publice în domeniu. Proiectul este coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș  în parteneriat cu Muzeul de Artă  Timiș, și unități ale învățământului vocațional artistic din Timișoara: Colegiul Național de Artă Ion Vidu și Liceul de Arte Plastice din Timișoara.

Evenimentul este organizat de: Inspectoratul  Școlar  Județean  Timiș, cu aprobarea M.E.N.C.Ș., și în parteneriat cu Muzeul de Artă Timișoara. “Momentul și inițiativa sunt extrem de potrivite pentru că opera lui Brâncuși nu ar putea fi mai bine așezată, decât la ea acasă, în muzeele țării. Demersurile artistice propuse în cele ce urmează nu doresc altceva decât să întărească legătura spirituală între opera de artă și public, un veritabil exemplu de colaborare și înțelegere a mesajelor ce transced inexorabilul. Arta ţine de domeniul emoţiilor. Aceasta permite declanșarea unei impresii imediate şi invită la exprimarea opiniei personale. Nu există o părere bună sau proastă în materie de artă. Arta este cea care ne dă libertatea de a avea puncte de vedere diferite. Tot ea este cea care poate impune distanţă. Educarea văzului și a auzului prin intermediul operei de artă presupune îmblânzirea lumii exterioare, o mai bună înţelegere atât a celor din jur cât şi a sinelui. Tocmai de aceea şcoala joacă un rol major în această formă de învăţare: fie doar prin faptul că profesorii le pot arăta astfel elevilor lor şi alte locuri în afara școlii (teatre, săli de concerte, galerii, muzee), îi pot pune în contact cu artişti, compozitori,tehnicieni … sau, pur şi simplu, îi pot determina să adauge noi valenţe descoperirilor prin învăţarea unei limbi străine”, transmit organizatorii.

Vor participa reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, prof. Sanda Cristina Moldovanu directorul adjunct al Colegiului Național de Artă Ion Vidu Timișoara, prof. drd. Veronica Adorian, directorul Liceului de Arte Plastice Timișoara.  Prof. Ionel Dima – Director al Liceului Tehnic „Ion Mincu”,  criticul de artă Ioan Szekernes, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, criticul de artă, prof. univ. dr. Ioan Iovan de la Facultatea de Arte și Design, actrița  Mirela Puia  de la Teatrul Național Mihai Eminescu.

Articolul precedentProstest la Timișoara împotriva schimbării denumirii Podului Decebal
Articolul următorÎncepe distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate din Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.