StudentFest, ediția 33, a ieșit în stradă cu prima reprezentație de anul acesta, având ca temă „decât indiferent” într-o încercare de a ridica întrebări referitoare la modul de raportare față de problemele actuale.
Într-o comunitate în care lumea trece indiferentă pe lângă orice și oricine, tu ce faci pentru societate?
Ca parte a StudentFest: decât indiferent s-au testat apele printr-un experiment social. A fost creată instalația ,,Indiferent’’ transportând scenariul unei seri leneșe din viața unui om în Piața Unirii din Timișoara, km. 0 al orașului, timp de 2 zile. Instalația a fost compusă din elementele de bază ale unei sufragerii: mobilier, canapea, covor, obiecte decorative și obiecte personale. Pentru a avea un grad mai ridicat de vizibilitate, ,,Indiferent’’ a inclus 1-3 artiști care au avut rolul de a popula în permanență spațiul, jucând personajul unui tânăr obosit ce se așează indiferent în fața televizorului și rămâne pasiv la toți stimulii exteriori.
Scopurile instalației au fost observarea reacției trecătorilor în raport cu un peisaj scos din context și atragerea majorității publicului spre a scana codurile QR amplasate în același spațiu. Deloc surprinzător, publicul a dovedit reciprocitatea sentimentului transpus în scenă, afișând o indiferență față de manifestare într-un mod aproape de 1:1 cu reprezentația artiștilor.
De la turiști, la angajați, la colegi lumea a ales să ignore scena scoasă din context atâta timp cât aceasta nu îi afecta. Mai puțin de 5% dintre trecători au avut curiozitatea de a se opri pentru informații.
„Ce vrem să transmitem de fapt? Pentru a putea avea o comunitate într-o stare constantă de evoluție este nevoie de cetățeni ce doresc schimbarea, se informează și doresc să se facă auziți. StudentFest, prin instalația avută, a scos în evidență cât de ușor este să rămâi indiferent. Implicarea în inițiativele locale, indiferent dacă acestea sunt lansate de administrații locale, ONG-uri sau de către cetățeni ar trebui să fie o normalitate. Izolarea într-o bulă proprie de indiferență față de acțiunile din jur incită un comportament similar ce nu înaintează nevoile comune, ci ne setează într-o stare de stagnare. Într-o lume în care dacă nu suntem afectați direct, nu facem nimic pentru un bine comun, cum am putea aștepta schimbarea? Oricum e mai bine decât indiferent”, transmit organizatorii.
Totul a pornit de la nevoia de a exprima o temă de interes general, de actualitate și cu impact, mai ales într-un an electoral. Prin instalații și reprezentații similare, StudentFest susține consumul de cultură și artă, dar și tema de anul acesta ,,decât indiferent’’ – o temă ce încurajează implicarea în societate, sub orice formă, în defavoarea unei atitudini de indiferență.
În data de 13 octombrie, proiectul va aduce un program artistic întreg pentru public. Acesta include spectacole, concerte și expoziții menite să activeze întregul oraș, fiind realizate în proporție de 100% de participanții StudentFest – tineri artiști la început de carieră. Dacă tu ești un artist la început de carieră, te poți înscrie completând ACEST FORMULAR pentru o reprezentație/expoziție/orice formă de a-ți manifesta NEindiferența, iar StudentFest va asigura întregul suport material și logistic.
Dacă nu ești artist, dar faci parte din publicul care nu e indiferent, poți urmări proiectul pe paginile de Facebook și Instagram.
Proiectul StudentFest este realizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT) și a Universității de Vest din Timișoara (UVT), finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2024.