Peste 30.000 de bilete au fost rezervate în doar două săptămâni de la deschiderea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

„Brâncuși: surse românești și perspective universale” este cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor român în ultima jumătate de secol în România. La doar două săptămâni de la deschidere, aceasta are deja peste 30.000 de bilete rezervate. Curatoriată de Doina Lemny, expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, prin filiala sa din Timișoara. Evenimentul face parte din programul oficial „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.

Cele peste 30.000 de bilete rezervate până la acest moment cuprind toate tipurile existente: cele cu tarif întreg, bilete cu reduceri pentru pensionari sau studenți precum și cele gratuite pentru copii sau pentru grupurile școlare. Este de remarcat că școlile și profesorii au planificat deja vizite la muzeu care însumează peste 12.000 de elevi.

Organizatorii sugerează publicului să țină cont de faptul că biletele online sunt în general epuizate cu două-trei zile înainte, în special în weekend. Pe lângă biletele care pot fi rezervate online din timp, este disponibil în fiecare dimineață, și un număr limitat de bilete pentru ziua respectivă, care pot fi achiziționate direct de la casieria muzeului.

Ținând cont de succesul expoziției și de cererea foarte mare, a fost suplimentat numărul de bilete disponibile pentru fiecare interval orar. Din start, expoziția a fost planificată pentru a funcționa cu un program zilnic extins, de 10 ore pe zi, față de programul normal al muzeului, de 8 ore.

Este pentru prima dată în România când publicul larg poate admira în cadrul aceleiași expoziții lucrări cu o valoare inestimabilă din patrimoniul universal al artistului, precum: Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil, etc. Sculpturile sunt expuse alături de o selecție atent ghidată de fotografii și fragmente filmate de Constantin Brâncuși.

O altă noutate a acestei expoziții este ghidul audio bilingv produs de Radio România Cultural. Textele poartă semnătura Dariei Ghiu și sunt interpretate de talentații actori Florin Piersic Jr, în limba română, și Ana Ularu, în limba engleză. Accesarea acestui ghid audio este posibilă prin scanarea codurilor QR aflate în sălile de expoziție.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este deschisă până în 28 ianuarie 2024 la Muzeul Național de Artă din Timișoara, iar biletele pot fi achiziționate prin rezervarea prealabilă pe website-ul dedicat brancusi-2023.info sau direct de la casieria muzeului. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 20:00. În zilele de luni și marți, precum și în 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024 este închis. Scenografia cu lumină redusă, intimă a expoziției și spațiul limitat permit accesul unui număr limitat de vizitatori, organizatorii estimând o capacitate totală de vizitare, pe toată durata expoziției, de circa 70.000 de intrări.

Evenimentul a fost posibil și datorită implicării sponsorului principal Banca Transilvania, a sponsorilor strategici Lidl România, Vodafone România și NEPI Rockcastle, dar și prin contribuțiile venite din partea Tazz România, HELLA România, parte din grupul global FORVIA, Linde, Catena, Atos, Eviden, Nokia și Cramele Recaș.

Articolul precedentInconştienţa se plăteşte cu puşcărie! Recidivist, urmărit de poliţişti prin judeţ şi băgat din nou după gratii
Articolul următorUniversitatea de Ştiinţele Vieţii, pagină FB pentru domeniul Protecția Plantelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.