Sute de amenzi pentru șoferii din Timiș. Ce infracțiuni rutiere au comis

Oamenii legii au sancționat sute de șoferi din Timiș. Timp de trei zile, poliţiştii rutieri au acţionat pe raza întregului judeţ, în vederea prevenirii şi combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Astfel, poliţiştii au aplicat 306  sancţiuni contravenţionale, dintre care 73 au fost pentru nerespectarea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum şi 29 pentru neutilizarea centurii de siguranţă.

Au fost reţinute în vederea suspendării 33 de permise de conducere pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depăşire, semnificaţiei luminii de culoare roşie a semaforului electric și limitelor legale de viteză. De asemenea, au fost retrase 10 certificate de înmatriculare.

 În zilele de weekend poliţiştii rutieri continuă acţiunile.

POLIŢIŞTII RECOMANDĂ:

În cazul în care conducătorii auto sunt surprinşi pe drum de fenomene meteorologice extreme, aceştia trebuie să oprească pe raza celei mai apropiate localităţi, iar în cazul închiderii drumului, să nu forţeze intrarea pe sectoarele în cauză. De asemenea, trebuie să respecte atât semnalizarea rutieră specifică, cât şi semnalele agenţilor de poliţie rutieră în vederea prevenirii ambuteiajelor şi să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor şi echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă(anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil etc). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Totodată, pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

E recomandabil ca, pe drumurile înzăpezite, să circulaţi mai încet decât vă impun limitele de viteză legale. Astfel, puteţi fi mai atenţi la trafic şi puteţi reacţiona mai devreme în caz de necesitate.

Este indicat să încercaţi permanent să intuiţi ce se poate întâmpla în faţă, nu doar cu maşina din faţa dumneavoastră, deci iarna atenţia distributivă trebuie să fie la cote mai mari. Prin urmare, renunţaţi la lucrurile care vă distrag atenţia în timp ce conduceţi (telefoane, discuţii cu pasagerii, concentrarea prea mult pe sistemele audio sau de climatizare).

Pe lângă viteza redusă, este necesar să lăsaţi o distanţă foarte mare faţă de maşina din faţă.  În traficul urban, este recomandabil să se renunţe la stilul “bară la bară” din restul anotimpurilor, deoarece un mic accident blochează circulaţia pentru foarte multă vreme şi toată lumea are de pierdut.

Nu trebuie uitat de schimbarea lina a treptelor de viteză: bruscarea ambreiajului poate duce la pierderea pentru moment a aderenţei si chiar a direcţiei.

Încercaţi să evitaţi situaţiile în care trebuie să frânaţi brusc! Încetiniţi din timp, astfel încât să nu fie necesară frânarea bruscă.

Pe lângă faptul că pedala de frână trebuie acţionată mai uşor pe zăpadă decât pe asfalt uscat, atenţie şi la modalitatea de frânare  în “cascadă”.

Chiar pe timp de zi, este necesar sa circulaţi cu farurile aprinse. Prin urmare, asiguraţi-vă că, înainte să plecaţi cu maşina, aţi curăţat blocurile optice faţă şi spate de zăpadă sau gheată.

Pe timp de iarnă, farurile aprinse asigură o vizibilitate mai bună pentru ceilalţi participanţi la trafic. Opreşte-te să cureţi farurile de zăpadă, dacă ninge, ori de câte ori remarci ca stratul de zăpadă a crescut pe capotă sau iluminarea drumului a scăzut.

Asigură-te că ai curăţat şi al treilea stop de frână, ca să fie cât mai clară intenţia de frânare. Este indicat ca, atunci când foloseşti frâna de motor, mai ales în oraş, să apeşi foarte uşor şi pedala de frână, ca să se aprindă luminile de stop. Astfel, cei din spate nu vor fi luaţi prin surprindere de încetinirea maşinii tale şi acest lucru poate însemna evitarea unui accident mic, dar stresant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here