Conform Deciziei nr. 98 din 18.05.2023, emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, tarifele Aquatim pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate se vor majora începând cu 1 iulie 2023 în toată aria de operare.

Astfel, tariful serviciului de alimentare cu apă va fi de 6,08 lei/mc (fără TVA), iar cel al serviciului de canalizare va fi de 6,12 lei/mc (fără TVA). La aceste tarife se adaugă cota legală de TVA, în cuantum de 9% pentru fiecare serviciu.

„Majorarea tarifelor reprezintă una din condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune, în sumă de aproximativ 240 milioane de Euro, derulate în prezent de Aquatim SA. Datorită acestui amplu proiect de investiții din fonduri europene, judeţul Timiş va beneficia de 22 stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului de epurare și un sistem SCADA regional, de control și monitorizare automată a proceselor. Avantajul accesării fondurilor europene este că 75% din banii destinați investițiilor sunt nerambursabili. Aquatim cofinanțează proiectul cu suma de 14,4 milioane de Euro.

Majorarea este de asemenea în conformitate cu strategia tarifară a companiei, care vizează ajustarea tarifelor atât în termeni reali cât și cu inflația și se bazează atât pe o analiză economică cost-beneficiu realistă cât și pe obligativitatea recuperării tuturor costurilor de exploatare şi a constituirii surselor pentru cofinanţarea investiţiilor societății din fonduri europene. Măsura este totodată în conformitate cu prevederile din strategia de tarifare pentru serviciile de apă și de canalizare din Contractul de Delegare încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal Timiș și Aquatim SA și cu planul anual de evoluție al tarifelor pentru perioada 2018-2023”, informează Aquatim.

Strategia tarifară a fost aprobată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș cu Hotărârea nr. 155 din 09.06.2022 și cuprinde pentru anul 2023 o creștere în termeni reali de 3,75% la tariful serviciului de alimentare cu apă, de 3,60% la tariful serviciului de canalizare, precum și formula de calcul pentru aplicarea inflației. Nivelul inflației de la ultimul tarif aprobat și până în prezent, conform indicelui prețurilor de consum, este de 11,23%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

După aplicarea majorării, Aquatim va avea, în continuare, unul din cele mai mici preţuri la serviciile de apă din România.

Articolul precedentS-a terminat greva! Copiii și profesorii înapoi la școală, pentru finalul de an
Articolul următorMisiune economică timișeană în Toscana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.