Timișoara a devenit vineri, pe 17 februarie, oficial Capitală Culturală Europeană 2023. Mai bine de 15000 de oameni au fost prezenţi în Piaţa Unirii unde s-au desfăşurat concerte de muzică, de la clasic la rock şi lăutărească, teatru, film, spectacole stradale cu păpuși gigant, dezbateri în comunitate, un festival de cultură digitală, etc.

Oficialităţile s-au întrecut în discursuri, care de această dată a avut în prim plan cuvântul Timişoara. A fost prezent şi prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar şi zeci de delegaţii europene.

„Ce loc ar putea spune povestea europeană a Timișoarei mai bine decât acest teatru? Ne aflăm în singurul loc din Europa unde sub același acoperiș funcționează trei teatre care joacă în trei limbi diferite – română, maghiară și germană. Dar această sală este și locul care a cunoscut teroarea extremismului, când în 1938 într-un atentat antisemit au fost uciși patru oameni și răniți alți zeci. Și tot de aici, din balconul ce dă în Piața Victoriei a renăscut speranța când, curajos, timișorenii au proclamat Timișoara primul oraș liber de comunism în 20 decembrie 1989. E o parte a moștenirii care ne face să fim cei de azi. O moștenire construită pe valori împărtășite de generații de timișoreni – pe respect pentru diversitate etnică și religioasă, pe curaj, pe un oarecare scepticism față de putere, pe recunoștință pentru ceea ce a fost și este, și pe sete pentru ceea ce va fi”, a spus primarul Dominic Fritz.

Comisarul european Adina Vălean a decernat Timișoarei premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro acordat orașelor capitale culturale europene care și-au îndeplinit angajamentele asumate în program.

Sâmbătă şi duminică sunt programte alte zeci de spectacole în toate cartierele oraşului.

Articolul precedentVictor Brauner: invenții și magie. Un vernisaj ce nu trebuie ratat
Articolul următorProblematica muncitorilor asiatici în România, dezbătută la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.