Tomografie în Coerenţă Optincă, cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului, în Timişoara

Investigaţii imagistice de înaltă acurateţe se efectuează la Spitalul Clinic CF Timişoara, Tomografia în Coerenţă Optică (OCT) fiind cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului, care permite diagnosticarea, tratarea, dar şi urmărirea în timp a mai multor afecţiuni oculare.

Cu ajutorul aparatului, se pot vizualiza straturile retinei, obţinându-se o imagine 3D a ochiului, realizând o hartă care contribuie la depistarea precoce a unor boli ale ochilor.

„OCT este similar ecografiei, dar în locul ultrasunetelor utilizează unda luminoasă în infraroşu care scanează straturile retinei şi ale celorlalte componente ale globului ocular. Astfel, se obţin imagini ale unor secţiuni foarte fine, cu grosimi de ordinul micronilor, chiar sub 10 microni, şi în felul acesta se realizează o vizualizare 3D a ochiului. Această tehnică imagistică este noninvazivă, noncontact, nedureroasă, neiradiantă şi nu necesită anestezie. În acelaşi timp, ne ajută la stocarea imaginilor. Practic, putem urmări evoluţia unei afecţiuni în timp”, a declarat, marţi, şeful Secţiei Oftalmologie a Spitalului CF Timişoara, dr. Ileana Bosun.

Aparatul permite o scanare foarte rapidă a ochiului cu ajutorul unei radiaţii luminoase cu infraroşu, iar imaginile obţinute astfel sunt la o rezoluţie mare, care permite identificarea modificărilor structurale ale ochiului. Straturile retiniene pot fi foarte uşor segmentate şi măsurate. Investigaţia durează cel mult 10 minute, timp în care pacientul urmăreşte un spot luminos în interiorul aparatului. Scanarea se produce fără a intra în contact cu ochiul pacientului.

OCT se foloseşte şi pentru analizarea nervului optic, dar şi în depistarea afecţiunilor vasculare ale retinei. Imaginile sunt folosite atât în scop de diagnostic, cât şi de monitorizare a pacientului.

OCT a fost achiziţionat prin programul POIM de dotare a Spitalului Clinic CF Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here