Trei idei inovative, reprezintă România în Cipru la finala proiectului ClimateLauchPad!

 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de unic partener oficial în România al Programului ClimateKIC, a organizat finala națională a competiției de idei ClimateLauchPad!

Din cele șapte idei prezentate în finala națională, trei au fost selectate, iar acestea vor reprezenta România la finala internațională din Cipru.

Proiectul se derulează simultan în 35 de țări, nu doar din Europa ci din întreaga lume. Competiția se derulează individual în fiecare țară și ne vom întâlni cu toții pentru finala din Cipru. Astăzi am ales cei trei câștigători, cele trei idei care ne vor reprezenta ca și țară în finala din luna octombrie din Cipru. Ceea ce am văzut astăzi a fost finalul a două luni de muncă, participanții s-au înscris cu o aplicație, în jur de 30 în toată țara, am selectat opt dintre ele și au participat la cursuri intensive, două zile cu traineri internaționali specializați în probleme climatice, în timpul celor două zilei ei și-au definitivat business-planul, și-au definitiva prezentare. Prezentările au un format unitar, în fiecare țară practic se folosesc același format de slide-uri tocmai pentru a fi mai ușoara jurizarea și a fi alese cele mai bune idei mergând toți pe aceleași reguli”, spun reprezentanții proiectului.

Anul acesta au intrat în competiție peste 35 de țări, iar România are din nou şansa să fie prezentă.

Echipele care și-au prezentat ideile au participat la un bootcamp intensiv, susținut de lectori internaționali avizați ClimateLaunchpad, și derulat la Timișoara, la sediul CCIAT, în perioada 19 – 20 iunie 2017.

Este foarte important să ști cum să-ți prezinți un produs, este mult mai important decât calitatea produsului în sine. Ceea ce ne-a oferit proiectul prin Camera de Comerț este acest plus de valoare pe care l-am adăugat unui produs inovativ creat pe băncile Universității de Științe Agricole din Timișoara. Este vorba despre un proces de biorafinare a plantelor și al zaharurilor, astfel încât planta este considerată cea mai verde și ecologică baterie care acumulează energie solară și apoi prin biorafinărie noi transformăm această energie în diferite produse bio și produse biochimice și care sunt purtători de energie pot fi folosite în diferite sectoare, cum este în principal domeniul energiei regenerabile prin biocombustibil. Partea originală este că este un proces versatil și este dependent de piață, adică dacă piața cere la un moment dat un produs, acest proces se poate direcționa spre acest sector de piață”, spune unul dintre câștigători.

Finala europeană se va organiza la Limasol, în Cipru, iar top 3 idei naționale vor avea posibilitatea să-și prezinte conceptul la nivel internațional și să intre astfel în competiția  pentru câștigarea unei prime investiții în business-ul lor: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II  și 2.500 euro locul III.

Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Scopul este accelerarea inovațiilor care conduc la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here