Teatrul Național din Timișoara a primit cu mare satisfacție rezultatul selecției oficiale a spectacolelor care vor alcătui programul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Național de Teatru. Astfel, trei  dintre cele 40 de titluri propuse de teatrologul Marina Constantinescu, selecționerul FNT, aparțin Naționalului timișorean: Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Mihai Măniuțiu, Prin vis, un spectacol de Pál Frenak pe scenariul lui Mátyas Varga și Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

Această triplă selecție este cu atât mai valoroasă cu cât vine să certifice o dată în plus opțiunile estetice ale Teatrului Național privind regizorii care semnează spectacolele selecționate și reconfirmarea unei trupe care poate răspunde deopotrivă unei extraordinare diversități tematice și unor universuri stilistice extrem de particulare.

Dacă  eclectismul rafinat care definește teatrul lui Mihai Măniuțiu s-a materializat într-o comedie neagră cu antieroi, hipersensibilitatea coregrafului franco-maghiar Pál Frenak alcătuiește un construct teatral din mișcare și din imagini. Teatrul Național privește cu emoție selecționarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, ca o extraordinară confirmare a debutului în teatru a regizorului care, prin Ursul de argint câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ca și prin numeroasele premii obținute anterior a marcat istoria cinematografică românească a anilor 2000, precum și a capacității actorilor Teatrului Național din Timișoara de a da consistență scenică lumii imaginate de Radu Jude.

Sunt extrem de bucuroasă – și surprinsă, în aceeași măsură – de selecționarea celor  trei spectacole ale Naționalului timișorean. Sunt trei dintre cele zece propuneri  ale stagiunii 2015 – 2016 și am convingerea că, în mod just, această selecție atrage atenția asupra locului pe care îl are Teatrul Național din Timișoara în galeria teatrelor publice de referință din România – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alăturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare. Poate cea mai importantă oportunitate  pe care o oferă participarea spectacolelor Meteorul, Scene dintr-o căsnicie și Prin vis la Festivalul  Național de Teatru este faptul că astfel putem lărgi considerabil aria de adresabilitate a acestora.  În condiția esențială a teatrului ca artă vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea și interacțiunea emoțională, intelectuală, senzorială și, uneori, fizică dintre actori și public. De aceea am convingerea că percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată de înregistrarea video a acestuia și sunt încrezătoare că următoarele ediții se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor în sala de teatru, în energia întâlnirii dintre toți creatorii spectacolului, inclusiv publicul”, declară Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Articolul precedentAu fost votate comisiile de specialitate ale Consiliului Județean Timiș
Articolul următorAdministrația Bazinală de Apă Banat are un nou director, pe Titu Bojin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.