Românii și sârbii din Banat au posibilitatea să își valorifice obiectele de patrimoniu și tradițiile comune. “Living Heritage” sau “Patrimoniul Viu” este un proiect transfrontalier derulat de instituțiile de cultură și administrație din ambele țări.
Proiectul a fost derulat de Primăria Kikinda, lider de proiect, în colaborare cu Camera de Comerț Industrie și Agriculură Timiș, Universitatea de Vest și Insititutul Intercultural Timișoara. Astfel că, cel mai mare proiect de promovare a turismului în zona Banatului a ajuns la final. Timp de 16 luni, specialiștii au identificat zeci de obiective de interes turistic din zonele Herneacova, Făget, Herculane, Caransebeș și Dubova, dar și din arealul Kikinda și Uzdin, din Serbia. “Proiectul a fost cu siguranță un punct de plecare. De asemenea o oportunitate de a construi parteneriat durabil și este doar un punct de plecare în măsura în care identifică potențialul patrimoniului atât material, cât și a celui imaterial ca dezvoltare durabilă, iar una dintre aceste maniere este cea de valorificare turistică a patrimoniului”, spune Diana Mihuț, asistent de proiect.
În cadrul proiectului a fost realizată cea mai mare bază de date în ceea ce privește tradițiile și locurile turistice din Banat. Mai exact a fost realizată o hartă cu prezentarea obiectivelor turistice și a itinerariilor, 20 de localități din Banat au fost postate pe GPS, au fost realizate calendare, au fost tipărite trei cărți (una despre legendele locurilor din Banat aflate de la oameni, alta cu dulciurile tradiționale din zonă Banatului și o a treia carte despre o povestitoare din Banat).
Cei care doresc să afle mai mult despre Banat, tradiții și obiceiuri vor putea citi cărți, viziona broșuri, CD-uri și alte materiale informative, realizate în cadrul proiectului. “Prin acest proiect, în ultimele 16 luni ne-am atins doar de cele mai importante obiective identificate în teren, au mai rămas multe atât în zona Banatului Sârbesc cât și în zona Banatului Românesc, un exemplu ar fi patrimoniul stintiific ce poate fi valorificat pe viitor în scopuri economice”, spune Sasa Tanackov, managerul proiectului din Serbia.
Tot în cadrul proiectului au fost realizate trei categorii de cursuri pentru ghizi și o școală de iarnă, pentru elevi și studenți. “Obiectivul proiectului a fost să scoatem în evidență ceea ce există în comunități, să verificăm prin ceea ce a însemnat a bate cu pasul localitățile, să prezentăm comunităților din orașe ceea ce există în comunitățile rurale, să încercăm împreună cu agențiile de turism să ducem turiști pe aceste comunități”, spune Simona Ciufărescu, coordonatorul proiectului din partea CCIA Timiș.
Valoarea totală a proiectului este de 330.000 de euro.