Pe 26 și 27 octombrie, Honeywell îți dă ocazia să îl întâlnești pe astronomul american dr. Robert W. Wilson, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1978 pentru descoperirea radiației cosmice de fond (o rămășiță tăcută, dar persistentă a Big Bang-ului).

Pe parcursul celor două zile, studenții și cadrele universitare sunt invitate să participe la mai multe activități pe teme științifice alături de dr. Wilson, primul laureat al Premiului Nobel care vizitează UPT (programul complet, aici).

Povestea astronomului Robert W. Wilson începe încă din anii de liceu, când obișnuia să câștige bani de cheltuială din repararea aparatelor radio și a televizoarelor. Pe parcurs, și-a construit propriul sistem hi-fi (en., „high-fidelity”) și a început să ajute operatorii amatori de radio să își optimizeze echipamentul tehnic. După finalizarea studiilor la CalTech, a lucrat la Observatorul Radio Owens Valley și a fost angajat în 1963 la Laboratoarele Telefonice Bell din Holmdel, New Jersey, unde a început să lucreze alături de renumitul fizician american, radio astronom, Arno Penzias. În timp ce lucrau la un nou tip de antenă, la Bell Labs, cei doi au identificat o sursă de zgomot în atmosferă pentru care nu au putut găsi o explicație. După îndepărtarea tuturor surselor de zgomot posibile,  zgomotul a fost identificat în final ca fiind radiația cosmică de fond, element ce s-a dovedit a avea legătură cu teoria Big Bang.

Evenimentul face parte din programul Honeywell Initiative for Science and Engineering (HISE),  coordonat de Honeywell Hometown Solutions, prin care compania își propune să încurajeze și să îndrume tânăra generație de oameni de știință și ingineri. Este a doua oară când acest program se desfășoară în România; prima ediție HISE a avut loc în 2015 la Universitatea Politehnică București, odată cu vizita profesorului Eric Cornell, câștigătorul Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2001 pentru condensarea Bose-Einstein.

Articolul precedentO echipa intreaga chemata sub tricolori! Numar record de jucatori de la Timisoara, convocati la nationala
Articolul următorSFÂNTUL DUMITRU . Tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci azi ca să nu ai ghinion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.