Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Sfântul Dumitru se prăznuieşte în data de 26 octombrie şi este unul dintre marii sfinţi mucenici, făcător de minuni şi tămăduitor.
Sfântul Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraților Diocletian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost numit guvernator al Tesalonicului. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița. Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413.
În tradiția populară, Sfântul Dumitru usucă toate plantele și dezfrunzește codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, se spune că pe 26 octombrie, căldura intră în pământ și gerul începe a-și arăta colții.
Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așeaza cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Daăa se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.
Conform statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, peste 300.000 de români îşi sărbătoresc onomastică de Sfântul Dumitru. Dintre aceștia majoritatea sunt bărbaţi şi poartă numele sfântului de Dumitru, Mitică, Dimitrie sau Dumitrache, iar femeile care se sărbătoresc se numesc Dumitra sau Dumitriţa, Mitra, etc.