Un nou eveniment despre criza forței de muncă, organizat de CCIAT, în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România și Vietnam!

Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerț Italiană pentru Vietnam și CCIA Timiș caută soluții pentru rezolvarea crizei acute a forței de muncă! Un eveniment în acest sens a fost organizat la Timișoara.
Mai exact, la Centrul Regional de Afaceria avut loc un eveniment complex destinat dezvoltării ecosistemului de afaceri pentru susținerea antreprenoriatului românesc și găsirii de soluții pentru rezolvarea crizei acute a forței de muncă cu care se confruntă comunitatea de afaceri din vestul țării.

”Astăzi are loc un eveniment important pentru noi, datorită faptului că sunt două teme de actualitate, respectiv promovarea produselor autohtone pe piețele externe și atragerea investițiilor străine în România, și o temă de mare actualitate, criza forței de muncă cu care se confruntă toți angajatorii din România, nu numai din Timiș. Cu toate că în județul Timiș, numărul șomerilor a scăzut cu 22,4% față de anul trecut, iată că 81% din angajatori au probleme în găsirea forței de muncă, a angajaților calificați. De aceea Camera de Comerț este preocupată de a organiza evenimente pentru găsirea soluțiilor pentru această criză a forței de muncă”, spune Florica Chirță, președinte executiv al CCIA Timiș.

Fiecare antreprenor român trebuie să fie mai bine informat, trebuie sa fie ascultat cu adevărat, ca să știm care sunt problemele lui, pentru că numai împreună putem merge mai departe. Statul Român poate să aducă îmbunătățiri legislative cât de multe, dacă noi toți nu vom pune umărul cât să îmbunătățim situația din această țară, nu vom avea șanse. (…) Pentru creșterea forței de muncă, soluțiile sunt cele discutate până acum. Noi trebuie să recunoaștem că tinerii sunt rodul educației noastre și știm bine că astăzi tinerii nu prea mai accepta să muncească. Soluția care este fiabilă în acest moment este să aducem fortă de muncă într-adevar calificată, mai ales din țările extracomunitare. Noi putem să cerem de pe piața europeană muncitori calificați, chiar și cu 3.000 de euro pe lună, dar vă garantez ca nu vor veni, pentru că nu are cine. Nu numai România este o țară în care forța de muncă nu este calificată și care are nevoie de forță de muncă care sa fie calificată. Aceasta este o problemă a întregii Europe și nu numai”, spune Gabriela Voicilă, secretar de stat pentru Comerț Exterior în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

”În Timișoara se simte criza forței de muncă, nu este ușor pentru agenții economici să-și găsească forță de muncă având în vedere dezvoltarea pe care ei o cunosc, având în vedere noile investiții care în permanență se produc în Timișoara, dar din fericire orașul fiind atractiv, până la urmă această problemă se rezolvă pentru că vin mereu în Timișoara din diverse regiuni ale țării, preponderent din partea de sud, inclusiv din zone mai îndepărtate, dar este și un număr important de cetățeni români din Moldova. O soluție ar reprezenta-o și aducerea angajaților din alte țări precum Vietnam, pentru că tot au fost astăzi reprezentanți aici, dar în primul rând ar fi de dorit să avem lucrători români, dar acolo unde nu se reușește să se acopere nevoia de forță de muncă cu cetățeni români, nu trebuie să avem rețineri și să apelăm la forță de muncă de unde o putem găsi. După informațiile pe care le am de la agenții economici sunt foarte buni lucrători și vietnamezii și chinezii, lucrează conștiincios, disciplinat și cu eficiență ridicată”, spune primarul Nicolae Robu.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Vietthang International Development Corporation (VTC Corp), QUINN HN CO.Ltd, Ascent Group, Clubul Economic German Banat (DWC Banat) și Asociația Centre d’Affaires Timișoara, sub egida Ambasadei Italiei la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here