Undă verde pentru lucrările la Colonada din Buziaș

Colonada Buzias

Vești bune! Pentru prima dată, va fi reabilitată în sfârșit Colonada din centrul stațiunii Buziaș.

Singurul monument din țară care se poate compara cu obiective asemănătoare din Karlovy Vary din Cehia şi Baden-Baden din Germania, va intra în reparații anul viitor. După mai bine de un deceniu de când se află într-o stare deplorabilă, Primăria Buziaş a găsit soluția pentru a readuce la viaţă obiectivul.

Potrivit primarului Alger Ilaș,lucrările presupun refacerea fundației, a aleilor pietonale, a stâlpilor de susținere și repararea acoperișului și a ornamentelor. “Acest proiect a început de multă vreme. Dar faptul că nu am fost proprietari, n-am avut niciun drept asupra lui. Am avut o intenție în 2009-2010 să facem și am făcut proiectul pe care l-am depus la Guvern să fie realizat de Compania Națională de Investiții, dar ni s-a transmis că nu avem posibilitate întrucât în CF nu suntem proprietari. La finele lui 2014 am reușit să-i convingem pe cei care revendicau parcul să cedeze pentru că este doar un mobilier în parc, așa le-am spus noi, și starea de degradare este foarte vizibilă. Ei au fost de acord. În decembrie 2014 am reușit să intabulăm pe orașul Buziaș acest important edificiu din lemn din țara noastră”, explică primarul Ilaș.

Alger Ilas- primar Buzias

În plus, edilul spune că la sfârșitul lunii octombrie a fost obținut avizul de la Monumente din București. De asemenea, zilele trecute a fost obținut și avizul de la Mediu. Astfel, de acum este undă verde pentru autorizația de construire. O singură firmă s-a prezentat la licitație.”Era bine să fie mai multe, dar probabil văzând ce volum este de muncă și ce înseamnă asta au renunțat. Au fost în total două firme, din Baia Mare și Satu Mare, dar cea din Satu Mare a renunțat. În momentul în care am dat câștigătorul, echipa de specialiști a verificat foarte bine cum s-a ajuns ca această firma să depună. (…) Dacă ar fi o iarnă grea, cu zăpadă, s-ar prăbuși o parte din Colonadă. Am reușit să o menținem”, spune edilul.

Până acum, municipalitatea din Buziaş a făcut doar lucrări mici de întreținere atât din lipsă de fonduri, dar și pentru că monumentul a intrat în proprietarea primăriei abia anul trecut. Până atunci, pergola acoperită a aparținut moștenitorilor fostului proprietar austriac, care a deţinut staţiunea Buziaș după anii 1900.

Valoarea totală investită pentru reabilitarea acestui obiectiv ar fi 5.200.000 lei cu TVA inclus. “Sper să scadă TVA-ul anul viitor, pentru că sursa de finanțare este din buget local. Intenția și speranța este să trecem pe fonduri europene”, a mai precizat edilul.

Practic, constructorii se vor apuca de lucru imediat după sărbători. Lucrările vor fi realizate pe tronsoane, iar în vara anului 2016 acestea ar trebui finalizate, dă asigurări municipalitatea. Însă termenul de implementare al lucrărilor este de 12 luni.

Colonada din Buziaș are peste 500 metri, a fost construită în 1875 și a fost comandată special pentru plimbările împărătesei Sisi a Austriei.

4 COMENTARII

 1. Se tot vorbeste si circula filmulete si reportaje cu refacerea colonadei, unice in Europa! Minunat! Domnule primar prof. Ilas Alger Viorel, faceti si duceti pana la capat proiectul si vom fi alaturi in acest demers… ca-l faceti cu banii nostrii,… faceti pentru ca nu ati facut-o in 16 ani si ea reprezinta coloana vertebrala a Buziasului….cum v-ati simti fara coloana?…faceti-o nu pentru ca anul viitor sunt alegerile si da bine in campanie si poate mai fraieriti un mandat…istoria nu iarta si nu va va ierta…noi poate iertam , ca suntem crestini!

  • Nu vorbiți de istorie cu dl PROFESOR Ilas, s-ar putea sa va inchida 🙂 . va întreb, a.ti avut ocazia sa vb cu dl primar despre colonada? Eu da, iar in momentul in care a reușit sa câștige colonada in patrimoniul Buziașului si vorbea despre asta strălucea…știți, spunea ca fiecare bucata care este rupta din colonadă simte ca se rupe din el, si il durea ca nu poate face nimic…pana la urma daca la casa dvs aveți un geam spart, nu poate veni dl primar sa il înlocuiască din banii publici. Corect? Acelaș lucru s.ar fi întâmplat si daca ar fi reparat colonada…nu era a noastră…acum e.
   Coloana vertebrala a Buziașului suntem noi, cetățenii, iar aceasta coloana vertebrala va transmite ca nu accepta sa puneți la îndoială o realizare evidenta a dl-lui primar, doar de dragul de a va pregăti terenul pt viitoarele alegeri la care o sa candidati! Nu dl primar își face campanie pe baza colonadei dvs o faceți! Pt ce sa isi ceara iertare? Pentru faptul ca a ajuns sa isi ruineze sanatatea din cauza nervilor pe care i.a tras pt a reusi sa castige colonada? Pt ca si.a neglijat familia pt a umbla din poarta in poarta pe la Bucuresti sa reuseasca sa faca ceva pt realizarea acestui proiect? Nu noi, ci familia dansului ar trebui sa.l ierte. Dar dvs ce va pasa? Stati cu fundul pe scaun si chat-uiti…Sa va fie rușine!

 2. PS: sunt creștin practicant, asta înseamnă ca merg cel puțin de 2 ori pe luna la biserica, dar pe dvs nu v-am văzut…însă va lăudați ca sunteti creștin si mai ales buziesan…daca părinții v.au botezat așa nu înseamnă ca sunteți creștin…nu asta ne învăța creștinismul…sau dvs mergeți pe singurul citat din biblie pe care POATE l ați citit: „crede si nu cerceta”…

 3. Aveti dreptate domnule Munteanu! Domnul Ilas nu a facut ce trebuia in cei 16 ani. Dar dumneavoastra ce ati facut pentru Buzias? Daca tot aruncati cu acuze, haideti sa fim cinstiti pana la capat. Orasul arata cum arata si din cauza obiectivelor care apartin statiunii, degradate si insalubre. Imi veti spune ca sunt revendicate de fostii proprietari…si colonada a fost revendicata dar cineva a reusit sa o redea inapoi Buziasului. Ati incercat sa aceti acelasi lucru cu ceea ce apartinea societatii pe care o conducetii? Cred ca cel mai corect ar fi sa nu aruncati cu piatra…
  Sperati sa fiti primar al Buziasului. Din ce motiv? Chiar va pasa de ceea ce inseamna Buzias sau sunt interese si ambitii intelese doar de domnia voastra?
  Nici dumneavoastra, nici domnul Ilas nu intelegeti ca buziesenii au obosit sa vada incompetenta si nepasare din partea alesilor, aroganta si coruptie. S-a ajuns de la starea de liniste pe care o dadea un orasel, la starea de lehamite.
  Si daca dumneavoastra, domnule Munteanu considerati ca imitand un fost presedinte, jigniti pe cineva spunandu-i numele complet, sunteti intr-o grava eroare. Nici spunandu-i profesor nu il lezati in vreun fel, pentru ca este profesor! Sa-i spuneti primar este un adevar si acesta pentru domnia sa! Pentru dumneavoastra … in ceea ce ma priveste, multumesc NU!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here