Universitatea de Științe Agricole a marcat 100 de ani de la Marea Unire! A pregătit un program special

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timișoara a marcat 100 de ani de la Marea Unire. Pentru asta a pregătit un eveniment special vineri, 19 noiembrie, în incinta campusului universitar.

Gulaș, tocăniță de vânat, varză cu afumătură, cârnați, salamuri și brânzeturi tradiționale românești, cehe și nemțești. Cu astfel de bucate au fost întâmpinați studenții care au ieșit de la cursuri, dar și cei care au fost prezenți la USAMVB.

„Astăzi în cadrul universității noastre este un eveniment dedicat în totalitate a ceea ce a reprezentat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 pentru România unită, România așa cum este ea astăzi. Pe lângă aceste momente speciale din zona de gastronomie, care scot în evidență parte din zestrea Banatului și a celor care au fost și sunt locuitori împreună, a ceea ce înseamnă România unită și aici în Banat, am încercat să scoatem în evidență parte din aspectele gastronomice cu care a venit fiecare popor. Si iată că astăzi ni s-au alăturat cei care vin din zona etniei bulgare, cehi, evrei, unguri și acestora li s-au alăturat foarte mulți studenți care sunt din afara granițelor țării. Este un mesaj de unitate pe care vrem să-l transmitem peste granițele țării, chiar și prin gastronomie”, a spus rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, Cosmin Popescu.

Cu ocazia celebrării Centenarului, în cadrul evenimentului „Zestrea Banatului pentru România Unită”, Dan Puric a conferențiat despre… “Jertfa unirii noastre”.

„Avem un invitat special. Este vorba despre maestrul Dan Puric care va conferenția în Aula Magna a universității noastre pe tema <Jertfa unirii noastre>. O temă cu un impact mare asupra populației, asupra românilor, celor tineri, celor în vârstă deoarece se aduc în atenția noastră niște momente de istorie pe care le-am parcurs și pentru unii dintre noi cred că este important să ni se reamintească prin ce a trecut țara noastră în urmă cu o sută de ani. Dan Puric a reușit să trezeacă interesul celor tineri, a dascălilor și foarte multe oficialități din județ și nu numai prezente în seara aceasta la noi în universitate”, a mai spus rectorul USAMVB, Cosmin Popescu.

Pe durata întregului eveniment în holul rectoratului au fost expuse câteva costume populare și tablouri. Costumele aparțin unui profesor al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara.

Am în jur de 400 de variante de costum, am început cu zona din care provin, județul Arad, apoi din împrejurimi, m-am tot extins și cam am din întreaga țară. Mai nou am început să umblu la românii din Serbia. Am câteva lucruri săsești, la sași e tradiția de a scrie anul când a fost făcut și numele celui pentru care s-a făcut. Am unul din 1880, un pieptar. Restul pot fi datate cu apuroximație. și în Banat pe unele cătrînțe apare scris anul și numele posesoarei, dar nu la vedere, ci mai ascuns. În rest datarea după cataloage se face”, a spus profesorul Emilian Madoșa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here