Universitatea de Vest din Timișoara consideră că ambițiile Raportului de audit al Curții de Conturi depășesc perspectiva cu care instituția ne-a obișnuit, cea cu privire la legalitatea execuției bugetare. Universitatea arată faptul că plecând de la unele aspecte monetare, raportul adresează chestiuni legate de eficiența investiției în educație, performanța sistemului și evaluarea politicilor în învățământul superior.

Conducerea UVT spune că Raportul de audit conține o sinteză interesantă a datelor specifice despre educație, dar și a unor aspecte ce țin de contextul național, această abordarea contextualizată a învățământului superior fiind de apreciat.

Universitatea atrage atenția asupra calculelor demografice care descriu generațiile României din ultimii ani, dar fac și o prognoză pe viitorii 25 de ani, calcule care semnalează amenințări emergente. „Dezvoltarea învățământului superior din țara noastră a depins decisiv în anii din urmă de natalitate și migrație. Raportul observă în mod corect că transformările educației, inclusiv cele legate de calitatea actului educațional, au fost legate de volumele generațiilor de studenți. Raportul ridică semne de întrebare serioase legate de viitor. Declinul demografic va continua, generațiile viitoare de studenți vor fi și mai mici, chiar dacă scăderea nu va mai avea ritmul din ultimii 7 – 8 ani. Populația României va îmbătrâni în continuare. În condițiile unor generații viitoare mai mici, abandonul școlar din preuniversitar devine o problemă și mai gravă. Riscăm nu doar să pierdem elanul creșterii economice, ci chiar să nu fim în stare să asigurăm reproducerea la nivelul actual al forței de muncă calificate și înalt calificate. Așa cum se observă în raport, un procent de 7% din grupa de vârstă 7 – 10 ani nu e cuprinsă în vreo formă de școlarizare. Astfel, capacitatea lor de a contribui la bunăstarea generală este nesemnificativă, iar calitatea vieții lor, cel mai probabil, deplorabilă, fapt extrem de îngrijorător. La acesta se adaugă scăderea ponderii celor școlarizați odată cu vârsta. Raportul arată că la nivelul anului 2013/2014, 18,5% din populația de 15-18 ani nu urma vreo formă de învățământ” , punctează rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Un punct important la care UVT face referire este semnalul de alarmă tras de Curtea de Conturi conform căruia modelul de business axat pe economii de scală nu va garanta supraviețuirea organizațională a universităților, nici competitivitatea economică națională. Va fi necesară o profilare reală a universităților și atragerea unor categorii de studenți cu care universitarii nu sunt obișnuiți să lucreze acum: studenții maturi și studenții din medii dezavantajate.

UVT reține atenția asupra faptului că Raportul conține și unele elemente conceptuale inadecvate scopului sau aplicate cu o oarecare stângăcie. Instituția nu dorește să facă o trecere în revistă exhaustivă a acestora, ci menționează doar că misiunea universităților contemporane este mult mai cuprinzătoare decât simpla instruire a forței de muncă. De la universitatea din ziua de azi se pretinde dezvoltarea personalității, a caracterului studenților, educația științifică, democratică, extinderea cunoașterii științifice prin cercetare, chiar validarea cunoașterii științifice, serviciul adus comunității prin fundamentarea științifică a politicilor publice, economice și sociale, subliniază aceștia. De asemenea, UVT subliniază faptul că universitățile au avut și au autonomie, doar în perioada comunistă au fost parte din aparatul birocratic al statului: aceasta este o practică peste tot în țările democratice și dezvoltate, iar exercițiile de autoevaluare, de evaluare externă și de planificare strategică trebuie înțelese în această cheie.

Cu toate aceste neajunsuri, consider că este de bun augur faptul că acest raport al Curții de Conturi a născut dezbateri de substanță legate de politicile de învățământ superior. Pentru UVT, implicarea în societate este o prioritate, de aceea am demarat propriile exerciții de evaluare a impactului economic și social al universității noastre. Vizate sunt dimensiunile privind angajabilitatea absolvenților și capitalul social. Salutăm faptul că Registrul Matricol Unic a devenit funcțional. Considerăm că reprezintă atât un element de transparență, cât și o sursă de informații pentru astfel de analize. În același timp, atragem atenția că o analiză pertinentă legată de angajabilitate necesită o interconectare cu Revisal și cu baza de date a Registrului Comerțului, precum și o regândire a modului în care INS realizează statisticile legate de forța de muncă. Consider că a sosit momentul pentru o dezbatere informată pe aceste teme și fac un apel general la cei interesați de viitorul României să continue inițiativa Curții de Conturi, cerându-le universitarilor să reflecteze și să evalueze aportul lor la dezvoltarea societății”, concluzionează rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Articolul precedentJuniorii timișoreni au parte de cea mai mare petrecere de ziua lor
Articolul următorRobu îşi face campanie cu 10.000 de euro din banii timişorenilor (P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.