Universitatea Politehnica Timișoara, reprezentată la Graz, unde s-au pus bazele unei colaborări interuniversitare

Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT), în a cărei componență sunt prezente cele mai importante cinci universități tehnice din România, și Alianța Austriacă a Universităților Tehnice (TU Austria – Alliance of Austrian Universities of Technology), formată prin asocierea universităților tehnice din Viena (TU Viena), Graz (TU Graz) și Leoben (U. Montana Leoben), au pus bazele unei colaborări interuniversitare.

Acest gen de cooperare  reprezintă o premieră pentru universitățile din România și constituie premisele unei dezvoltări în comun a unor proiecte novatoare pentru spațiul tehnic central-european.

Negocierile au fost purtate în cadrul celei de-a 36-a ediții a Conferinței Rectorilor și Președinților Universităților Europene Tehnice (36th Conference of Rectors and Presidents of European Universities of Technology), desfășurată în perioada 15-16 septembrie 2017 la TU Graz, unde au participat peste 30 de reprezentanți ai universităților de profil din Europa. Din România au participat:

  • rectorul Universitații Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban,
  • prorectorul Universitații Politehnica Timișoara, Daniel Dan,
  • rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu și
  • rectorul Universității Tehnice de Construcții București, Radu Văcăreanu.

S-a stabilit de comun acord ca o primă întâlnire între reprezentanții universităților membre a celor două alianțe să aibă loc la Timișoara, în cadrul UPT, pe parcursul lunii mai 2018.

Așteptăm cu interes acest eveniment care, avem convingerea, va pune bazele unei cooperări durabile. Se vor aborda problemele cu care se confruntă universitățile în domeniul educațional și al cercetării. Formarea unei forțe de muncă calificate și specializate în acord cu nevoile pieței muncii – condiție primordială pentru dezvoltarea unei economii competitive – reprezintă una dintre temele ce vor fi analizate la această primă reuniune”, a explicat Viorel Șerban, rectorul UPT și președintele Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here