Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a devenit, pentru două zile, în 4-5 mai 2023, o adevărată capitală a instalațiilor în construcții, ce a reunit reprezentați ai instituțiilor universitare, ai administrațiilor publice, ai organelor tehnice specializate ale statului, ai asociațiilor patronale, ai firmelor de profil, sponsori, delegați, personalități în domeniu, colaboratori, speakeri, ce au venit la activitățile și lucrările celei de a XXXII–a ediții a conferinței internaționale „Instalațiile pentru construcții și confortul ambiental în trecut, prezent și viitor”, eveniment organizat de Asociația Inginerilor de Instalații din România (AIIR) și de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Civile și Instalații.

Peste 200 de participanți din România, Servia și Republica Moldova au asistat la lucrările în plen și pe cele trei secțiuni:
• Din istoria instalațiilor pentru construcții de pe teritoriul României – cercetări, studii, proiecte, amintiri, evocări;
• Instalațiile pentru construcții și confortul ambiental;
• Instalațiile pentru construcții și confortul ambiental în viitor – perspective, deziderate, tendințe, viziuni;
• Viața și pregătirea studențească.

​În deschiderea conferinței, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al UPT, președintele filialei Banat – Timișoara a AIIR, Ștefan Dună, a prezentat un scurt istoric al instalațiilor în construcții, al Facultății de Construcții din Timișoara, cu accent pe dedicarea cu care marii profesori ai acesteia au îndrumat zeci de generații de studenți, mulți dintre absolvenți regăsindu-se în sală.
​Tot în cadrul festivității de deschidere, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a evocat valoarea extraordinară a profesorilor din Facultatea de Construcții a Politehnicii timișorene, i-a felicitat pe toți participanții pentru consecvența cu care păstrează tradiția acestei conferințe, alcătuind astfel o mare familie, anunțând și unele proiecte majore de investiții ale instituției pe care o conduce în dezvoltarea Facultății de Construcții.

Prezent la eveniment, acad. Dan Dubină, președintele Academiei Române, Filiala Timișoara, s-a referit la evoluția Facultății de Construcții, subliniind importanța domeniului de Instalații în dezvoltarea caselor și orașelor inteligente, care îl face să fie, alături de IT, un motor al dezvoltării durabile a societății viitorului.

Un moment aparte l-a constituit intervenția ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, absolvent al secției de Instalații în Construcții, care a evidențiat importanța domeniului care gestionează unele dintre cele mai importante resurse ale planetei – apa, aerul, curentul și căldura – de unde rezultă și responsabilitatea uriașă a specialiștilor în domeniu, la final fiind recompensat cu diploma și titlul de membru de onoare al AIIR.

Președintele AIIR, Ioan Silviu Doboși, absolvent al UPT, a vorbit despre familia inginerilor de instalații din România, despre implicarea în elaborarea cadrului urbanistic și de amenajare a teritoriului din România, despre proiectele internaționale în care AIIR este implicată, despre buna colaborare cu asociațiile profesionale de care este legată, cu mediul academic, cu autoritățile locale și centrale, dar și cu mediul de afaceri, dovadă fiind și cele 22 de firme care și-au adus aportul la buna organizare a conferinței.

În cadrul deschiderii festive a conferinței, au mai adresat mesajele lor președintele conferinței, Ioan Borza, decanul Facultății de Construcții a UPT, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, președintele de onoare al AIIR, filiala Banat – Timișoara, Adrian Retezan, președintele REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations), Cătălin Lungu, directorul Departamentului de Construcții Civile și Instalații, specializarea Instalații, conf.univ.dr.ing. Adriana Tokar. Un volum al conferinței, ce cuprinde 45 de lucrări, a fost lansat cu această ocazie.

Articolul precedentAu luat la „puricat” Piața Iosefin
Articolul următorPădurea Verde se transformă într-un parc natural?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.