Cea de-a XI-a ediție a Colocviului Internațional Comunicare și cultură în Romania europeană (CICCRE), cu tema „Diversitate culturală şi plurilingvism în spaţiul romanic”, se va desfășura în perioada 9-10 iunie 2023, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Cel mai mare eveniment științific de acest gen din România, unic prin dimensiunea sa multi- și interculturală, colocviul romanității se bucură în acest an de un context special: alegerea Timişoarei drept capitală culturală a Europei, fapt ce reprezintă o reală şansă de interacțiune cu limbile și culturile europene.

Prin tradiția ei multiculturală, Timișoara oferă cadrul ideal pentru un astfel de eveniment, invitații și organizatorii demonstrând cu fiecare prilej diversitatea lingvistică şi culturală a spiritului romanic, model de identitate culturală, dar și de asimilare a influențelor externe, spațiu în care a luat amploare educaţia bilingvă, aspect deosebit de benefic, ce depășește frontierele și atrage, implicit, alături de comunicarea interculturală, aprofundarea unor concepte complexe, interdependente: competenţă (multi)culturală (interculturală, metaculturală, transculturală), plurilingvism.

Organizat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu mai multe instituții științifice și culturale, colocviul are ca invitați, specialiști de marcă în studiul limbilor romanice: Prof. Paul Videssot, de la Universitatea din Bolzano (Italia) și Florencio Del Barrio De La Rosa, de la Universitatea Ca’Foscari din Veneția.

În deschiderea colocviului, alături de organizatori, vor rosti alocuțiuni personalități din lumea academică și a diplomației: prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, José Miguel Vinals Arino, consul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, Segundo Rufino Delgado Montenegro, consul onorific al Republicii Peru la Timișoara, Angela Pesavento, consul onorific Italiei, prof.univ.dr.habil. Ioana Costa, președinta Societății de Studii Clasice din România.

Cele 12 secțiuni ale colocviului reunesc 127 de participanți, confirmând astfel importanța cercetării limbilor, literaturilor, artelor și culturilor din spațiu romanic, precum și interesul pe care acest eveniment științific major, organizat de UVT, îl are, în fiecare an, în lumea academică din țară și din străinătate.

La Muzeul Național de Artă Timișoara, partener al ediției, se vor desfășura vizite ghidate în cea de-a doua zi a manifestării, iar Facultatea de Muzică și Teatru, implicată în organizare, va oferi un concert în Sala Barocă a edificiului, fiind evidențiat și prin această manieră statutul cultural pe care îl are în acest an Timișoara.

INFO: Mai multe informații puteți găsi pe site-ul evenimentului: ciccre.uvt.ro și pe pagina de Facebook: facebook.com/ciccre/.

Articolul precedentEvenimentele care întrerup circulaţia în oraş. Vezi zonele vizate
Articolul următorAquatim anunță întreruperi ale apei în mai multe localități din județ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.