UVT are un nou domeniu în top 500 mondial pe specializări. După Limbi moderne, intră în clasament și Informatica

Ediția 2016 a clasamentului mondial al universităților în funcție de domeniu a fost lansată astăzi pe TopUniversities.com și include un record al specializărilor analizate, fiind astfel cel mai mare top de acest fel.

Universitatea de Vest din Timișoara a reușit să își consolideze poziția în clasamentul mondial al celor 500 de universități realizat de QS Quacquarelli Symonds. Astfel, în tradiția ultimilor ani, domeniul Limbi moderne se menține pe poziții favorabile, UVT poziționându-se în categoria 151 – 200. De asemenea, pentru prima dată în topul celor 500 de universități, UVT este reprezentată și de domeniul Informatică, unde se poziționează în intervalul 401-500. În prezent, UVT și Universitatea Babeș-Bolyai sunt singurele din țară situate în clasament cu specializarea Informatică.

În clasament sunt prezente doar patru universități românești: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1 domeniu), Universitatea Babeș-Bolyai (3 domenii), Universitatea din București (5 domenii), Universitatea de Vest din Timișoara (2 domenii), toate aceste universități fiind membre ale Consorțiul Universitaria la nivel național. „Clasamentul este un bun indicator al nivelului nostru pe plan internațional, dar și național. Trebuie constatat că din cele 100 de universități românești, doar patru reușesc să se poziționeze în mod constant în rândul celor mai bune din lume și, foarte important, reușesc să și crească prin îmbunătățirea continuă a ofertelor educaționale. Important este că topul folosește indicatori indiscutabili care măsoară calitatea resursei umane, dar și a produsului final, fie că vorbim de lucrările științifice sau de absolvenții noștri”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

În generarea clasamentului, compania QS Quacquarelli Symonds s-a bazat pe analiza reputației academice, a celei din rândul angajatorului și pe indicatori privind activitatea științifică: numărul de citații/articol și h-index.

Clasamentul a presupus analiza specializată a 76.798 de membri ai comunității academice și 44.426 dintre angajatori din întreaga lume, precum și analizarea celor 28.5 milioane de lucrări de cercetare și peste 113 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometrică Elsevier).

QS Quacquarelli Symonds oferă analize specializate asupra mediului academic universitar și de afaceri încă din anul 1990. Clasamentele internaționale ale universităților (QS World University Rankings) sunt cele mai populare din lume (conform statisticilor Alexa și indicatorilor social media), oferind anual studenților, părinților, angajatorilor și universităților informații și analize asupra învățământului universitar la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here