VIDEO: Ediţie jubiliară a revistei „Tăt Bănatu-i fruncea”

scoala populara de arta

https://www.youtube.com/watch?v=I1ygBW6vhNM&feature=youtu.be

Spectacol de colinde și muzică ușoară în aceste zile la Timișoara. Elevii Şcolii Populare de Arte vor oferi, în Piaţa Victoriei, un spectacol de colinde. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00.

Mâine, de la ora 15.00, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, împreună cu asociaţia „Vorba bănăţană” şi Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean vor prezenta o ediţie jubiliară a revistei „Tăt Bănatu-i fruncea” şi ultimul număr al revistei CCAJT, „Timisiensis”.

12364467_10205012736069393_1835021521_o

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Scriitorilior în Grai Bănăţean, Ion Căliman, acest număr marchează 15 ani de apariţie neîntreruptă a revistei. “Numele revistei este inspirat din volumul în grai bănăţean cu acest titlu al poetului dialectal Gheorghe Gârda, născut în zona Făgetului, care a fost şi secretarul primului parlament al României Mari. Respectivul volum a apărut în 1908 la Budapesta”, spune Ion Căliman.

ion caliman

Revista „Timisiensis” include rezultatele cercetărilor etnofolclorice de la Niţchidorf şi Blajova întreprinse de specialiştii centrului în parteneriat cu Universitatea de Vest, valorificarea tradiţiilor şi promovarea culturală a instituţiei care editează revista. Asociaţia „Vorba bănăţană” şi-a propus pentru anul viitor realizarea unui vocabular al vorbirii bănăţene pe baza a peste 50 de glosare deja existente, care urmează să fie asamblate.

În 15 decembrie, de la ora 19.00, Ansamblul „Banatul” va susține în sala Teatrului Naţional spectacolul de colinde şi muzică populară, „La zile de sărbătoare”. Intrarea publicului se face pe bază de invitaţii, care se găsesc la sediul Școlii Populare de Artă și Cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here