https://www.youtube.com/watch?v=KuPESodBNaA&feature=youtu.be
Locuitorii din comuna Lovrin, județul Timiș vor avea în curând un bazin cu apă termală ultramodern. Autoritățile au început din luna septembrie lucrările de modernizare a bazinului acoperit. Termenul de finalizare al acestora este mijlocul lui decembrie.
Bazinul acoperit are o adâncime de 1,3 metri și o suprafață de 115 metri pătrați. Ştrandul funcţionează din anii ‘60. Douăzeci de ani mai târziu, Institutul de prospecţiuni geologice comanda foraje în zonă. Au urmat imediat 14 foraje, dintre care unul – cel care este folosit și în ziua de azi – și-a dovedit potențialul. Apa are un debit de 8 litri pe secundă, iar la captare are 84 grade C. În bazinul principal al ştrandului apa are o temperatură de 32 grade C, iar adâncimea variază de la 1,5 m până la 2 m. Suprafaţa bazinului este 750 mp. În acelaşi perimetru funcţionează şi un bazin destinat copiilor. Acesta are o adâncime fixă de 0,6 m şi o suprafaţă de 140 mp.
Autoritățile din Lovrin doresc prin acest proiect de reabilitare a ștrandului termal să le creeze toate condițiile benefice bănățenilor, pentru ca aceștia să nu mai meargă la ștrandurile din Ungaria. Și asta pentru ca localitatea Lovrin este mult mai aproape, fiind situată la doar 47 km kilometri de Timișoara. “Ștrandul din exterior anul viitor va suporta și el modificări, să intrăm și noi în standardele europene care sunt impuse. Am încercat să disponibilizăm niște fonduri pentru că am încercat la nivel național să obținem fonduri pe proiectele care au fost depuse. Am rupt din bugetul local o anumită sumă, ca de început să putem să modernizăm și să aducem ștrandul termal din Lovrin la standardele care se impun. E neplăcut să observăm mașinile cum trec prin localitatea noastră spre Ungaria, unde bazele de tratament și SPA-urile sunt populate cu cetățeni români”, spune primarul comunei Lovrin, Vasile Graur.
Muncitorii lucrează de zor la reabilitarea bazinului acoperit, iar lucrările au fost efectuate de la zero: platformele betonate au fost schimbate, canalizarea, sistemul de încălzire, etc. Astfel că, potrivit administratorului ștrandului termal, lucrările sunt gata în proporție de 40 %.“Împreună cu Primăria Lovrin ne-am hotărât să o renovăm: schimbăm acoperișul piscinei, alimentare cu apă, rețea electrică. Încercăm să venim cu câteva îmbunătățiri, să facem alte dușuri în incinta piscinei, pentru că erau dușurile în altă locație. Mai trebuie izolată clădirea, schimbat acoperișul la hotel. Vorbeam cu oamenii care veneau și ne spuneau:<<Faceți ceva, dar nu ca la Mako, pentru că nu o să ne putem permite>>. Apa este bună, din analize, din spusele oamenilor care au mai fost la Felix, aceștia apreciau mai mult apa de la Lovrin. Încercăm acest simbol al Lovrinului să-l punem într-o imagine mai bună”, spune Viorel Huțan, administratorul ștrandului termal.
Apa termală de la Lovrin, total mineralizată, este sulfuroasă, bicarbonatată, clorurată, bromurată, sodică și hipotonă și este recomandată mai ales pentru reumatismul degenerativ și cel articular. Apa de la Lovrin nu are agenți chimici, factori agresivi sau efecte secundare, cura de apă termală putând fi urmată de toți doritorii, indiferent de vârstă. Băile sunt recomandate mai ales pentru tratarea unor afecțiuni cronice, în cazul cărora tratamentul medicamentos este insuficient sau greu tolerat. Apa vine din străfundul pământului și ajunge în bazin la o temperatură de 32 de grade Celsius. “Apa este termală sută la sută, pentru că nu suportă modificări sau în combinație cu apă rece, pentru că face o reacție și nu este benefică pentru corpul uman”, adaugă primarul comunei Lovrin.
Valoarea totală a lucrărilor de la ștrandul termal este de aproximativ 400 mii lei, bani de la bugetul local.