VIDEO: Timișoara are cel mai performant robot din vestul Europei pentru operații complicate

Spread the love

spitalul judetean

Cele mai complicate operații de extirpare a tumorilor canceroase la prostată, uter sau rect vor fi efectuate cu cel mai performant robot din vestul Europei. Totul este posibil prin intermediul unui program derulat din fonduri europene de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Astfel că la Spitalul Județean funcționează o platformă de cercetare, care cuprinde un întreg laborator de diagnostic al cancerului pelvin.

Obiectivul principal al proiectului a fost atins prin crearea unui centru cu 4 laboratoare specializate de diagnostic, ablatie tumorală, cercetare anatomo-patologică și prelucrarea datelor cu scopul de a găsi corelații între fondul patologic al pacientului obez și patologia neoplazica pelvină, cât și implicarea comorbiditățiilor comune patologiei obezului în evoluția cancerului pelvin.

În plus, au fost deja testați și operați cu robotul Da Vinci 15 pacienți bolnavi de cancer pelvin.“Posibilitatea de a face o operație corectă este mai mare, așa că va crește calitatea vieții. Echipa își va perfecționa tehnicile, vom aborda mai multe operații. Proiectul a fost gândit ca un lanț trofic și fiecare element al lanțului este obligatoriu prezent: se pune diagnosticul, urmează îndepărtarea tumorii, pe care o dai mai departe studiului la laboratorul de anatomie patologică”, spune profesorul universitar dr. Lazăr Fulger, de la Clinica II Chirurgie.

Astfel că începe perioada de cercetare a echipei de la Spitalul Județean formată din doi profesori la secția de diagnostic și de șase specialiști și doi urologi pe partea de operații. În cele 14 luni cât a durat proiectul european, medicii au lucrat sub tutela unor specialiști din Cluj, București sau din străinătate. Pentru fiecare operație de acest gen, Spitalul Județean plătește aproximativ 6.000 de euro, dar pentru primii 200 de pacienți, aceasta va fi achitată din fonduri europene, urmând ca pacienții sau Casa de Asigurări să suporte costurile. Roboți similari funcționează la Cluj și București, dar aceștia nu încorporează toate funcționalitățile pe care le are cel de la Timișoara.

Valoarea toatală a proiectului este de 19 milioane de lei.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here