Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara au ajuns la spital, în ultimele 24 de ore, cu suspiciune de intoxicaţie, fără a se cunoaşte cauzele, în condiţiile în care liceul nu are cantină sau internat.

„Legat de situaţia de la Colegiul C.D.Loga, la această oră pot spune că nu ştim de la ce au apărut simptomele copiilor. Sunt în jur de 30 de copii şi vreo 12 adulţi afectaţi de aceleaşi simptome. O parte sunt internaţi, o parte sunt acasă. Toată noaptea am vorbit la telefon cu reprezentanţi ai ISU şi cu conducerea liceului. Revin cu amănunte imediat ce ştiu mai multe. Potrivit articolului 9, alineat 3) şi 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând a fi o situaţie obiectivă, o situaţie excepţională, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii şi anunţând Ministerul Educaţiei, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, arată şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, miercuri, într-o informare de presă.

Reprezentanţii Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara au anunţat că şapte elevi au fost internaţi, iar doi au rămas în urgenţă, marţi. Pe parcursul nopţii şi miercuri dimineaţa, alte 12 persoane, profesori şi elevi, au solicitat ambulanţa prezentând aceleaşi simptome, respectiv dureri abdominale şi scaune diareice. 15 sunt internaţi.

Noaptea trecută, ISU Timiş a dispus deplasarea la locul intervenţiei de la liceu a unui echipaj din care făcea parte şi CBRN, pentru identificarea unei posibile surse de intoxicare.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a trimis, miercuri, mai multe echipe din mai multe domenii de specializare la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara, pentru prelevarea unor probe de apă atât din reţea cât şi de la dozatoare, după ce zeci de elevi şi cadre didactice au ajuns la spital cu suspiciuni de intoxicaţie.

„Au fost trimise la liceu mai multe echipe ale DSP specializate pe domeniile servicu control, laborator, toxicologie, radiaţii şi au fost prelevate probe de apă de la reţea şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii de învăţământ. A fost sistată utilizarea acestora până la obţinerea rezultatelor. Cercetările sunt în curs de desfăşurare. Momentan se caută sursa de îmbolnăvire”, arată purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, într-o informare de presă.

„Cu privire la cazurile de îmbolnăviri semnalate în cadrul colectivului de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „C. D. Loga” Timișoara, în seara zilei de 02.04.2024 și pe parcursul nopții, I.Ș.J. Timiș, este în măsură să transmită, în acest moment, următoarele informații, sub rezerva că situația este în desfășurare. În cursul serii de ieri, 02.04.2024, I.S.U. Timiș a fost informat de către dispeceratul S.A.J. Timiș cu privire la faptul că există o simptomatologie comuna la unui număr de 15 elevi, care au fost internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, iar 3, la Clinicile Noi si 3 adulti la Spitalul Judetean. La solicitarea părinților, unul dintre elevii internați la Spitalul pentru Copii a fost externat. Lucrurile sunt in dinamica, toate autoritatile fiind implicate in gestionarea situatiei!
I.S.U. Timiș, a dispus deplasarea la sediul unității de învățământ, în scopul identificării unei posibile surse a acestor îmbolnăviri. Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare/dezinsecție. I.Ș.J. Timiș a păstrat legătura cu structurile specializate să intervină în astfel de situații, fiind informat constant asupra dinamicii evenimentelor”, conform ISJ Timiş.

Articolul precedentNica s-a Orban-izat! Preşedintele CJT scimbă partidul
Articolul următorSe ia apa joi în Lipovei şi I.I. de la Brad din cauza unei conectări de conducte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.