festivalul-baroc

Eveniment în premieră în capitala Banatului. Prima ediţie a ”Zilelor Muzicii pentru lăută şi chitară” va debuta astăzi, de la ora 19, în cadrul Festivalului Baroc.

Ediţia din acest an reuneşte mai mulţi artişti din ţară şi din străinătate. Printre participanţi: soprana Judit Andrejszki din Budapesta, lăutistul Michele Carreca din Roma, chitaristul şi lăutistul Costin Soare din Bucureşti, constructorul de instrumente Lörinczi Gyögy din Târgu Mureş, lăutistul şi chitaristul Caius Hera din Timişoara şi Saşa-Liviu Stoianovici din Bucureşti. Publicul va putea audia recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale, va putea participa la diferite workshop-uri cu tematică muzicală, precum şi la prezentări de instrumente muzicale din familia lăutei şi a chitarei.

În perioada 9-11 octombrie, muzicienii participanţi la aceste evenimente vor susţine cursuri de măiestrie dedicate chitariştilor, lăutiştilor şi cântăreilor. Până acum s-au înscris la cursurile de măiestrie elevi şi studenţi din Timişoara, Arad, Reşiţa, Lugoj şi Deva, atât pentru cursurile de muzică instrumentală, cât şi pentru cele de muzică vocală. Mai sunt locuri disponibile pentru cursurile de lăută şi chitară. La curs pot participa elevi, studenţi sau muzicieni profesionişti şi amatori, interpreţi la lăută sau chitară, care au în repertoriu muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului. Tematica masterclass-ului din acest an este interpretarea muzicii pentru lăută la chitară şi se vor pune în discuţie cele mai importante aspecte ale transcrierii şi interpretării corecte a muzicii vechi pe instrumente moderne.

Esvenimentul este organizat de Primăria Municipiului Timişoara în parteneriat cu ”Asociaţia Festivalul Baroc din Timişoara” şi  ”Lute and Guitar Society of Romania”.

Programul evenimentelor:

09 octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

19.00 Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară – recitaluri, cursuri de măiestrie, prezentări de instrumente, invitaţi din ţară şi din străinătate, coordonator: drd. prof. Caius Hera.

Recital de lăută renascentistă Costin Soare (Bucureşti) – Lucrări de John Dowland şi Francesco da Milano.

Dragostea în vremea barocului – scenete şi sonete din Shakespeare şi Moliere prezentate de Andrei Ursu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.

10 octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

11:00 Masterclass Costin Soare, Caius Hera, Michele Carreca, Judit Andrejszki.

17:00 Caius Hera – Lăuta în Europa Occidentală, din cele mai vechi timpuri până în secolul XX.

18:00 Lorinczi Gyorgy – Prezentare de instrumente din familia lăutei.

19.00 Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară

Recital de lăută barocă Michele Carreca (Roma)

Dragostea în vremea barocului – scenete şi sonete din Shakespeare prezentate de Oana Petrescu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.

11octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

11:00 Masterclass cu: Michele Carreca, Costin Soare, Caius Hera, Judit Andrejszki.

17:00 Saşa-Liviu Stoianovici – prezentare instrumente orientale

18:00 Michele Carreca – prezentare repertoriu pentru lăută

19.00 Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară

Recital de muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului Timpuriu

Dragostea în vremea barocului – scenete din Shakespeare şi Moliere, cu Andrei Ursu şi Oana Petrescu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.

Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

(Sursa foto: www.festivaluri-romanesti.ro)

Articolul precedentVitezomanii din Timiș au devenit pietoni
Articolul următorTimişoara ar putea avea un Futuroscop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.