Ziua inginerului 2016. Omagiu adus inginerului Stan Vidrighin

Eveniment important astăzi la Universitatea Politehnica Timișoara. Asociaţia Generală a Inginerilor din România, Sucursala Timiş, împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara și Aquatim îl omagiază pe inginerul Stan Vidrighin. Evenimentul are loc în cadrul Zilei inginerului.

Manifestarea organizată astăzi de la ora 12, în sala Senatului Universităţii Politehnica, dorește să evidențieze rolul complex pe care l-a avut inginerul Stan Vidrigin în dezvoltarea și modernizarea Timișoarei. „Suntem într-o sărbătoare, unde UPT își celebrează absolvenții. UPT reprezintă instituția care oferă an de an pe piață specialiști de calitate. O parte din cei care sunt în sală sunt cei care au absolvit Politehnica și sunt oameni cu reputație, iar faptul că întâlnirea de azi este dedicată unui om excepțional, inginer și care a reușit într-o perioadă foarte scurtă să facă atâtea lucruri extraordinare pentru Timișoara, începând cu Primăria Municipiului Timișoara și continuând cu Universitatea Politehnica”, spune rectorul UPT, prof. univ. dr. Viorel Șerban.

Stan Vidrighin s-a născut în anul 1876 la Răşinari, a fost inginer, primar al Timişoarei între 1 septembrie 1919 – 30 aprilie 1921 respectiv 3 ianuarie 1922 – 31 august 1922.  A mai fost senator, director general la Poşta Română, CFR, fabrica de vagoane „Astra”, fiind o personalitate reprezentativă a României.

Stan Vidrighin a fost numit, în anul 1902, inginer la Serviciul Tehnic al Primăriei Timişoara, în urma câştigării unui concurs pentru proiectul de canalizare al oraşului.

Doi ani mai târziu, a ajuns inginer-şef al aceluiaşi serviciu, poziţie din care a demarat pregătirea proiectului general de canalizare a apelor uzate şi meteorice, precum şi cel de alimentare cu apă al Timişoarei. După un stagiu de pregătire, efectuat în Germania şi Anglia, a întocmit proiectele de alimentare cu apă şi canalizare ale Timişoarei, implicându-se direct în realizarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here